Róma egykor és ma

Róma maga az élő történelem, aki járt már a városban tudja, hogy az ember nem győzi kapkodni a fejét a sok látványosság között.

A világ egyik legnagyobb birodalma, a Római Birodalom rengeteg sikert könyvelhetett el a maga idejében, ezek közül az egyik határozottan az építészet volt. A mai napig rengeteg híres régi épület részben vagy egészében megmaradt az utókor számára. Sajnos azért akadnak olyan építmények, amelyekből nem sok maradt, de most olyan képeket hoztunk, amik talán segítenek elképzelni, hogy miként is nézhettek ki Rómában ezek a híres épületek.

Colosseum

Colosseum - Róma

Mi más is lehetne Róma legismertebb látványossága, mint a Colosseum. Körülbelül 2000 éves kora ellenére a mai napig lélegzetelállító látványt nyújt. A becslések szerint a fénykorában 50-75 ezer embert volt képes befogadni.

Forum Romanum

Forum Romanum - Róma

A rómaiak Forum Magnum néven emlegették ezt a helyet, mely az ókori Róma fő köztere volt. A tér a Capitolium és Palatinus domb közötti területen található. A kereskedelmi és a politikai világ érintkezőhelyének számított. 220 méteres hossza, és 35-50 méteres szélessége ellenére rengeteg épület és emlékmű állt itt.

Circus Maximus

Circus Maximus - Róma

A Circus Maximus egy ókori aréna volt Rómában. Az Aventinus és a Palatinus dombok közti völgyben helyezkedik el. Az arénát a rómaiak növekvő igényei miatt Julius Caesar kibővítette, ezzel a Circus Maximus 600 méter hosszú és 225 méter széles lett, és mintegy 150 ezer ülőhellyel rendelkezett. A becslések szerint az az állóhelyekkel együtt akár 300 ezer ember is elfért benne.

Domitianus arénája (Piazza Navona)

Piazza Navona - Róma

Róma történelmi központjának egyik fontos tere, ma három barokk szökőkút díszíti. A tér helyén 86-ban nyílt meg Titus Flavius Domitianus római császár stadionja, mely a Circo Agonale nevet viselte. Az aréna még a Colosseumnál is nagyobb volt: 270 méter hosszú és 55 méter széles paraméterekkel rendelkezett.

Angyalvár

Angyalvár - Róma

A Tevere jobb partján álló Angyalvár Hadrianus császár síremléke Rómában. Az épületet a folyón átívelő Ponte Sant’Angelo híd köti össze a várossal. Az épület a középkorban már Róma erődjeként működött. A 13. században III. Miklós pápa titkos alagúttal kötötte a Vatikánhoz, így lehetővé vált, hogy a pápa bármikor menedéket keressen a várban.