Megújult a györkönyi pincefalu

Befejeződött a pincefalu turisztikai fejlesztése a Tolna megyei Györkönyben, ahol új kiállítótér, sétaút és játszótér készült.

A pincefalu fejlesztése 98 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg, melynek részeként egy 120 négyzetméteres, földalatti kiállítóteret építettek, ahol a magyarországi pincefalvakkal ismerkedhetnek meg a látogatók interaktív eszközök segítségével – közölte Braun Zoltán, a község polgármestere.

Emellett kialakítottak egy nótafa ösvényt; a 300 méteres, bazaltköves út mentén nagyméretű triangulumokat, verklit és kottákat helyeztek el. Utóbbiakból magyarul és németül lehet bordalokat énekelni. Felújították a településrész amfiteátrumának nézőterét és többek között hordókból épített, tematikus játszóteret hoztak létre.

A 11 hektáron fekvő györkönyi pincefalu 300 présházat foglal magában, a legrégebbiek több mint kétszáz évesek, de Magyarországon nem ez a legnagyobb pincefalu, Hajóson például 1200 présház található – jegyezte meg a polgármester.

A györkönyi településrész 19-20. században épült présházai 1985 óta helyi védelem alatt állnak. Az építészeti örökség megőrzéséért a község 1990-ben Magyarországon elsőként kapott Európai Falumegújítási díjat. A Tolna megyei település a székhelye a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének, amely jelenleg tíz taggal működik.

Forrás: MTI/tolnavar.hu