Az ÉVOSZ szerint szomorúak a várakozások az építőiparban

Szomorúak a várakozások az építőiparban, hiszen élőmunka-igényés ágazatról van szó – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke egy televíziós interjú során.

Hozzátette: az építőiparban nem lehet távmunkával dolgoztatni, sőt Magyarországon az építőanyag-kereskedés sincs alapvetően felkészülve az online eladásra.

Ha a vírus tovább terjed, és a csoportos munkavégzésben dolgozó építőmunkásokat is eléri, akkor az építőipar nagy bajba kerül – hangsúlyozta, megjegyezve hogy a cégek nagy többsége számít erre.

Kiemelte: a munka jellegétől függően 1-2 hónapnál nagyobb csúszást 2020-ban nem lehet behozni, ezért is nagyon fontos, hogy a megrendelő és a kivitelező idejében felkészüljön az esetleges munkalassulásra, a munkavégzés felfüggesztésére. Ha ez megtörténik, az a vállalkozói szerződés módosításával járna, nemcsak a határidő, hanem a költségek növekedése miatt is.

Elmondta: 2020 első két hónapjában még az építőipar magasan teljesített, de a lassulás, elbizonytalanodás március közepétől már látszik. Jelenleg leginkább az Olaszországból érkező importanyagok hiányoznak, ezek többnyire burkolóanyagok, csempék, ragasztók, fugázó anyagok, amelyeknek hiánya akadályozza a befejező munkálatokat.

Forrás: MTI