Átadták az idei Év háza díjakat

Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál hűvösvölgyi lakóháza kapta a fődíjat családi ház kategóriában, a középületek között pedig a Budai Vigadó felújításáért Nagy Csaba és csapata vehette át a legjobbnak járó elismerést az Év háza gálaesten.

A szervezők közleménye szerint a két fődíj mellett hét különdíj és kategóriánként egy-egy közönségdíj is gazdára talált, az idei év újdonsága volt ugyanis, hogy a szervezők megkérdezték a közönség véleményét is.

Idén húsz középület és 33 családi ház került a pályázat szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázatot a Magyar Művészeti Akadémia (MMA), a Magyar Építész Kamara (MÉK), a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) szakmai védnökségével írták ki, meghirdetését az építőipar legnagyobb gyártóinak együttműködése tette lehetővé.

„Az idei pályázat minden nehézség ellenére további erősödést mutatott, főleg a nemrégen bevezetett középület kategóriában” – idézi a közlemény Szoják Balázst, a pályázat kurátorát.

A családi ház kategóriában fődíjas hűvösvölgyi otthon „frappáns telepítése, az utca felől már-már rejtőzködő zártsága, ugyanakkor a belső terek feltárulása, izgalmas átlátásai, külső és belső térkapcsolatai mind a mai világunkból egyre nehezebben fellelhető józanságra, mértékletes és jóízlésű viselkedésre vallanak. A ház nyugodtságot áraszt – az otthon nyugodtságát” – méltatta Jakabfi-Kovács Boglárka és Gyürki-Kiss Pál épületét Marián Balázs Ybl-díjas építész, a zsűri tagja.

A családi ház kategóriában fődíjas hűvösvölgyi otthon. Év háza

A családi ház kategóriában fődíjas hűvösvölgyi otthon. Forrás: Év háza

Középület kategóriában az idei legjobb a Budai Vigadó felújítási munkáinak tervezéséért az Archikon csapata lett (tervezők: Nagy Csaba, Pólus Károly, Benedek Botond, T. Major Krisztina, Botos András, Chvalla Diána, Long Yining, Mészáros Eszter).

Középület kategóriában az idei legjobb a Budai Vigadó felújítási munkáinak tervezéséért az Archikon csapata lett

Középület kategóriában az idei legjobb a Budai Vigadó felújítási munkáinak tervezéséért az Archikon csapata lett. Forrás: Év háza

„Manapság könnyen bontunk épületet, nem törődve a műszaki értékkel, az elpocsékolt energiával, hogy az épített örökségnek a nemzet identitástudatában elfoglalt helyét vagy akár a turisztikai vonzerejét ne is említsük. Most az öreg testbe új lélek költözött” – fogalmazott Dévényi Sándor, az MMA tagja, a pályázat társelnöke értékelésében.

Az este folyamán a szakmai szövetségek és támogatók által felajánlott hét különdíj is gazdára talált, ezekről szintén a zsűri döntött.

A MÉK különdíját Fábián Gábor és Fajcsák Dénes vehette át a Noszvajon tervezett Lombházak projektért.

Noszvaji lombházak

Noszvaji lombházak. Forrás: Év háza

A MÉSZ különdíját Dósa-Papp Tamás kapta Telkiben épült családi házáért.

Családi ház Telkiben

Családi ház Telkiben. Forrás: Év háza

A főtámogatói különdíjat családi ház kategóriában Bártfai-Szabó Gábornak és Bártfai-Szabó Orsolyának ítélték Budakeszin épült családi házáért.

Családi ház Budakeszin. Év háza

Családi ház Budakeszin. Forrás: Év háza

A középület kategória különdíját Sipos György és Vesmásné Zákányi Ildikó vehette át az ópusztaszeri gyógynövény-feldolgozó és -bemutató épületért.

Ópusztaszeri Gyógynövény feldolgozó és bemutató épület. Év háza.

Ópusztaszeri Gyógynövény feldolgozó és bemutató épület. Forrás: Év háza

A családi ház kategória főtámogatója által felajánlott Zöld ház – energiahatékonyság különdíjat Sónicz Péter kapta Üllőn épült családi háza terveiért.

Üllői lakóház. Év háza

Üllői lakóház. Forrás: Év háza

Szintén támogatói különdíjjal jutalmazták Fajcsák Dénest és Fábián Gábort cserépfalui családi házáért, valamint Tóth Pétert és Füzes Andrást a Wekerletelep Kispiacért.

Cserépfalui családi ház. Forrás: Év háza

Cserépfalui családi ház. Forrás: Év háza

A Wekerletelepi kispiac. Forrás: Év háza

A Wekerletelepi kispiac. Forrás: Év háza

A középület kategória közönségdíjasa Huszárik Krisztián kerékpárüzletnek és irodáknak otthont adó biatorbágyi épülete lett.

Kerékpárüzlet és Irodaház, Biatorbágy. Forrás: Év háza

Kerékpárüzlet és Irodaház, Biatorbágy. Forrás: Év háza

A családi ház kategóriában Németh Dávid és Csaplár György mosonmagyaróvári családi háza tetszett legjobban a közösségi médiában meghirdetett szavazáson.

Családi ház Mosonmagyaróváron. Forrás: Év háza

Családi ház Mosonmagyaróváron. Forrás: Év háza

A zsűri elnöki posztját idén Noll Tamás Ybl-díjas építész, a MÉK egykori elnöke vette át Dévényi Sándortól, az MMA tagjától, aki továbbra is a grémium társelnöke maradt. További társelnök Hajnóczi Péter, a MÉK elnöke, Krizsán András, a MÉSZ elnöke és Szoják Balázs építész, a díj kurátora volt.

Forrás: Év Háza/MTI/Képek: Év Háza