Kelendőbbek az energiahatékony épületek

Bár a jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások valamelyest bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat, az ingatlanközvetítői tapasztalatok alapján a korszerűen megépített, energiahatékony társasházi lakásokat és házakat drágábban, és az átlagoshoz képest fele annyi idő alatt lehet értékesíteni.

A Duna House elemzése szerint a szigorúbb energetikai előírások miatt például egy családi ház építése 10 százalékkal is többe kerülhet januártól, viszont a keresleti oldalon már most kimutathatóan nő a vevői érdeklődés az energiahatékony és korszerű lakások-házak iránt. Az így felépített és felszerelt házak fele annyi idő alatt kelnek el, az augusztusi adatok pedig azt mutatják, hogy a használt lakások vevőinél is előtérbe került a minőség: a nyolcadik hónapban az érdeklődők több mint 70 százaléka a jó és nagyon jó állapotú ingatlanokat részesítette előnyben.

Az ingatlanközvetítő emlékeztetett: január 1. után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek közel “nulla az energiaigénye”, tehát az energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, és így legalább BB energetikai osztályú besorolást kap. A szigorítások az építési hitelezés folyamatát is érintik, mivel a bankok már most is szigorúbban bírálják el a hiteleket.

A Duna House tapasztalatai szerint a bankok a szigorítási előírásokat már egységesen kezelik, és hiába lesz valakinek idén készen a háza, ha most szeretne hitelt felvenni rá, már a 2021-től érvényes energetikai előírásoknak kell a terveknek megfelelnie. A pénzintézet csak így biztosíthatja magát, hogy egy esetleges elhúzódó építkezés után jövőre is befejezhető legyen a hitel fedezetét adó épület.

A cég adatai szerint az építési és bővítési hitelek a teljes lakáscélú hitelpiac 10 százalékát teszik ki, amelynek arányában jövőre sem várnak változást, azonban az egyéni hitelösszegek emelkedhetnek, mert várhatóan a szigorúbb szabályozás miatt megnövekedett építési pluszköltségeket a tulajdonosok egy része már csak hitelből tudja majd fedezni. Hozzátették: idén júliusig 53 milliárd forint hitelt vettek fel a magyar állampolgárok ingatlan építésére vagy bővítésére a piaci adatok alapján.

Forrás: MTI/Duna House

Írta: Grund Online