Hamarosan szerkezetkész lesz a Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum új épülete elérte a legmagasabb pontját. A Liget Budapest projekt keretében az 56-osok terén épülő múzeumépület idén őszre lesz szerkezetkész állapotban és 2022-től várja majd a látogatókat.

A magyar Napur építésziroda által tervezett új Néprajzi Múzeum a Városliget szélén egykor állt parkoló helyén épül, a térszint felett két dombot képezve – mondta el a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa. Baán László emlékeztetett, hogy az egyedi formájú épület terveit erős, építész „világsztárokat” felvonultató pályázaton választotta ki a nemzetközi zsűri és a fejlesztés azóta több rangos nemzetközi elismerést, köztük a Világ legjobb középülete díjat is elnyerte.

Az épület mintegy 60 százaléka térszint alatt kap helyet, a felszín fölötti rész pedig két, dombszerűen emelkedő szárnyra válik szét, amelyek egyfajta kaput képeznek a Városligeti fasor torkolatában. A két épületrész egy 1 kilométeres sugarú kör alsó ívét képezi.

A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a Néprajzi Múzeum legmagasabb pontja is a lombkoronaszint alatt marad, csakúgy mint a közelben épülő Magyar Zene Háza. A két intézményhez remélhetőleg hamarosan csatlakozhat az Új Nemzeti Galéria épülete is – jegyezte meg.

Baán László elmondta: a bruttó 40 ezer négyzetméter alapterületű Néprajzi Múzeum építési költségei mintegy 40 milliárd forintot tesznek ki, ami a mai építőiparban kedvező árnak számít.

Kemecsi Lajos főigazgató elmondása szerint a Néprajzi Múzeum új otthonának kulcsszava a nyitottság lesz, ami nemcsak a Városligettel való organikus kapcsolatban mutatkozik meg, hanem az épület szabadon átjárható is lesz. A látogatók ugyanis belépőjegy váltása nélkül átsétálhatnak majd a központi ív alatt, megtekintve az igen látványosnak ígérkező Kerámiateret és a lejtős tetőkön kialakított parkokat is szabadon birtokba vehetik – fűzte hozzá.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az épületet megújult zöldfelület és egy hangulatos promenád fogja körülölelni, de a Liget többi részén is folytatódik a zöldfelületek megújítása.

Az alábbi videón a Néprajzi Múzeum új épületének építése is látható.

Forrás: Liget Budapest/ MTI