Már bontják a Lánchíd pályaszerkezetét

Ütemezetten halad a forgalom elől egy hónapja lezárt Lánchíd felújítása, megkezdődött a pályaszerkezet bontása – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

Közleményük szerint a Lánchíd június 16-i teljes lezárása óta főként bontási munkákat végeznek. A hídról már eltávolították a dísz- és közvilágítást, felmarták az aszfaltot az úttestről és bontják az útpályaszegélyt.

Egy hete elkezdődött a Lánchíd útpályájának bontása is: az elöregedett vasbeton pályalemezt a híd közepétől két irányba indulva „felszeletelik”, majd az egyenként két-három tonnás darabokat kiemelik és elszállítják – írták.

A BKK közölte, a kiemelt darabok helyén egyelőre hatalmas lyukak maradnak, amelyeken keresztül feltárul a híd acél tartószerkezete. Ezek állapotát a felújításon dolgozó tervezők és mérnökök folyamatosan vizsgálják, majd meghatározzák, pontosan milyen javításokra van szükség a megmaradó tartószerkezeten.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátették, hogy elkészült és már a Lánchídra is emelik az építkezést kiszolgáló két bakdarut. Megépült az a sínpályarendszer is, amelyen a daruk hamarosan közlekednek majd.

Csütörtökön – szemcseszórással – elkezdődtek a híd láncainak korrózióvédelmi munkái is.

A BKK emlékeztetett: a Lánchíd felújítása május közepén kezdődött a Duna medrének fém- és lőszermentesítésével, majd a pesti oldalon felállították a toronydarut, átépítették a Clark Ádám teret és elkészítették a Lánchíd függesztett állványzatát. A budai oldalon június végén állították fel a toronydarut.

A Lánchíd felújítása 2023-ra készül el.

Forrás: MTI/ Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt