Hamarosan látogatható lesz a Szent István-terem

Fél év múlva látogatható az újjászületett Szent István-terem a Budavári Palotában, a történelmi épületegyüttes elsőként rekonstruált, díszes történelmi szobáját augusztus 20-tól tekintheti meg a nagyközönség – közölte a Várkapitányság.

A látványosságnak és a hozzá kapcsolódó kiállításnak helyet adó épületrész, a déli összekötő szárny szerkezetépítési munkálatait befejezte a Várkapitányság. A következő hetekben elkezdődik a századforduló legjelentősebb reprezentatív termének belsőépítészeti kialakítása. Az épületrész és a legendás terem újjászületése a Nemzeti Hauszmann Program részeként valósul meg.

Hamarosan látogatható lesz a Szent István-terem a Budavári Palotában
Eredeti állapotában a a Szent István-terem.

A Szent István terem a Budavári Palota ékszerdoboza és a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye volt. Az 1900-as párizsi világkiállításon nagydíjat nyert reprezentatív terem Hauszmann Alajos tervei alapján készült el, kialakításában a kor olyan kiváló művészei és iparosai vettek részt, mint Thék Endre, Zsolnay Vilmos, Jungfer Gyula vagy Strobl Alajos. A helyiség a II. világháborúban teljesen megsemmisült, de most az eredeti tervek szerint alkotják újra – olvasható a közleményben.

A Budavári Palota régóta esedékes rekonstrukcióját egy évvel ezelőtt az épületegyüttes déli összekötő szárnyának helyreállításával és a benne található Szent István-terem újjáépítésével kezdte el a program megvalósításáért felelős Várkapitányság. Mára az eredeti térszerkezet elkészült, most a terem belsejének korhű kialakítása következik.

Hiteles rekonstrukció

A fejlesztésben részt vevő hazai mesterek évek óta gőzerővel dolgoznak a berendezés kialakításán: újra elkészültek a falakat díszítő Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek, a terem központi helyét elfoglaló kandalló és a tetejére kerülő Szent István-mellszobor, az intarziás parketta, a fém- és ötvösmunkák.

Hamarosan látogatható lesz a Szent István-terem a Budavári Palotában
A Zsolnay-kandallót márciusban kezdik el összeállítani a helyszínen. Forrás: Nemzeti Hauszmann Program.

A terveknek megfelelően készülnek az egyedi bútorok és függönyök, valamint a terem falát burkoló díszes diófa fal. Kiemelték: a helyreállítás iparművészeti jelentőségét növeli, hogy a hiteles rekonstrukció érdekében mára már eltűnőben lévő mesterségek képviselői vesznek részt az alkotásban. Pécstől Pápáig hét szakma kiválósága, országszerte mintegy húsz műhelyben több száz szakember dolgozik az eredetivel megegyező rekonstrukción.

Hamarosan látogatható lesz a Szent István-terem a Budavári Palotában
Az Árpád-házi királyokat és szenteket ábrázoló Zsolnay-pirogránit képek. Forrás: Nemzeti Hauszmann Program.

A belső tér legmeghatározóbb elemét, a több mint 2 méter széles és 4,5 méter magas Zsolnay-kandallót márciusban kezdik el összeállítani a helyszínen.

A Budavári Palota déli összekötő szárnyának történeti helyreállítását és a Szent István-terem műemléki rekonstrukcióját követően folytatódik a palotaegyüttes teljes külső és belső felújítása – írták.

Forrás: MTI/ Fotók: Nemzeti Hauszmann Program