Megnyílt a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnoka

Átfogó felújítást követően megnyílt a Szépművészeti Múzeum felújított Barokk csarnoka, így közel 80 év után látogatható újra egyidejűleg az épület három, a legfontosabb építészeti stílusjegyeket megidéző nagy csarnoka.

A Reneszánsz, valamint a 2018-ban megnyílt Román mellett a nem rég felújított, csaknem 800 négyzetméteres Barokk csarnokot is látogathatja már a nagyközönség – közölte a Szépművészeti Múzeum.

Emlékeztettek, hogy a Barokk csarnok a múzeumépület átfogó felújításnak és modernizációjának köszönhetően újult meg. Az intézmény városligeti szárnyának felújítása ezzel gyakorlatilag befejeződött: az épület rekonstrukciójának utolsó szakaszában, 2021 végén a Régi Képtár 17. századi, tavasszal pedig a 18. századi művészetet bemutató kiállítóterei nyíltak meg a látogatók elől – közölték.

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnoka
Forrás: Szépművészeti Múzeum

Kiemelték, hogy a Szépművészeti Múzeum 2015-ben kezdődő felújítását és modernizációját 2020-ban a legjelentősebb európai műemlékhelyreállítási díjjal, Europa Nostra-díjjal ismerték el.

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum építészeti stílusokat megjelenítő, historizáló belső terei közül a Barokk csarnok idézi fel a korban legközelebb álló stílust. Az eredeti tervek szerint ennek a térnek nemcsak a kialakítása emlékeztetett volna a 17-18. század művészetére, de az ebben a korszakban készült híres szobrok gipszmásolatai is ide kerültek volna.

Megnyílt a Szépművészeti Múzeum Barokk csarnoka
Forrás: Szépművészeti Múzeum

A Barokk csarnok belső dekorációjának tervezése során az is felmerült, hogy a Román és Reneszánsz csarnokhoz hasonló díszes festést kapjon. Ez végül nem valósult meg, csak az aranyozott stukkódekoráció készült el, és a barokk szobrok másolatainak beszerzése is elmaradt.

Így a csarnok kezdetben nem is kiállítótérként, hanem a gipszmásolatok és modern szobrok raktáraként működött. A 2. világháború után a terem középső részében 19. és 20. századi szobrokból rendeztek tárlatot, a pillérek mögötti körfolyosót pedig raktárnak és közlekedőnek használták. A következő évtizedekben ismét raktárként funkcionáló teret a múzeum korábbi, 1987-ben elkezdett, kisebb léptékű rekonstrukcióját követően, eredeti barokk festményekkel és szobrokkal berendezve, 2000-ben nyitották meg.

Forrás: Szépművészeti Múzeum, MTI