3D-nyomtatással épülhet gát

Jelentős előrelépés következhet a kínai építőiparban: a tervek szerint egy közeljövőben esedékes projekt során 3D-nyomtatással fognak gátat építeni.

Korábban már mi is írtunk róla, hogy a 3D-nyomtatók fejlettebb változataival a világ több pontján építették lakhatásra alkalmas házakat, intézményeket, vagy akár kisebb műtárgyakat. Tibetben viszont szintet léphetnek a technológia alkalmazásával, ugyanis egy hatalmas gátat terveznek felépíteni vele.

A fejlesztésekkel foglalkozó DataDrivenInvestor beszámolója szerint a gátat a Tibeti-fennsíkon fogják megépíteni. A munkát egy olyan 3D-nyomtatóval fogják elvégezni, aminek az utasításokat mesterséges intelligencia fogja adni.

A kínai mérnökök már várják a projekt kezdését, mert elmondásuk szerint a 3D-nyomtatás segítségével emberi munkaerő nélkül bonyolíthatják le a folyamatok egy jelentős részét. Az építkezés helyszínén azért természetesen lesznek hús-vér munkások is.

A terv története 10 évre nyúlik vissza; a Csingua Egyetem hidrológiai laboratóriuma ekkor vetette fel egy olyan gát megépítését, amivel éves szinten több milliárd kWh villamosenergiát termelnének. Egy ekkora beruházáshoz egy megfelelő eszköz is kell, így a nyomtató megépítése jelenti a munka másik részét.

A tervek szerint a 3D-nyomtatás segítségével épülő gát körülbelül 180 méter magas lesz. A helyi szakemberek szerint már csak ezért is indokolt a gép használata, mert így nem kockáztatnak emberéletet. Ezen felül az is nagy előnyt jelent az automatizálás által, hogy az automata teherjárművek mindig a leginkább szükséges anyagokat tudják a legjobb időben a legjobb helyszínre szállítani, így kizárható az emberi tévedés.  

Forrás: DataDrivenInvestor