A leghosszabb 3D nyomtatott híd

A Sanghajban felavatott új gyalogos híd lett a világ leghosszabb 3D nyomtatott hídja, mely nem egészen 20 nap alatt készült el.

3D nyomtatással manapság már minden készíthető, többek között használati eszközök, épületek, szervek, építőanyagok és még hidak is. Az első nyomtatott műtárgy Spanyolországban épült. Nemrégiben viszont Sanghajban is átadtak egy betonból készült 3D nyomtatású gyalogos hidat, amelynek az az különlegessége, hogy egyben a világ leghosszabb ilyen műtárgya.

A teljes hossza 86 láb, tehát valamivel több mint 26 méter. Az első 3D nyomtatással készült spanyolországi híd 12 méter hosszú. Az új építmény szélessége 3,6 méter.

A terveket az 1400 éves Anji híd ihlette, amely Kína leghosszabb hídjaként ismert. A tervezési és a nyomtatási munkák során építészmérnök-hallgatók segédkeztek. A híd 112 különálló részből áll és a megépítése 450 órát vett igénybe.

A kivitelezési idő csökkentése mellett a technológiának köszönhetően a kiadásokat is nagy mértékben le tudták faragni, így a műtárgy 30 százalékkal kevesebb pénzből tudott elkészülni, mint egy hagyományos építés során.

Hoztunk is egy videót a hídról.