Áremelkedés jöhet az építőanyag piacon

Az építőanyag gyártók idén 5-10 százalékos áremeléssel számolnak a további dolgozói béremelések, a fuvarozási díjak és az energia árának jelentős növekedése miatt – közölte a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ).

A magyarországi építőanyag gyártás idei trendjeit leginkább a lakóépületek építése, az épületenergetikai felújítások és az ipari-intézményi beruházások alakulása határozza majd meg. A gyártók az újlakás-építéseknél a tavalyi teljesítményt meghaladó, de lassuló növekedést várnak. Az állami és önkormányzati nagyberuházásoknál pedig arra számítanak, hogy idén is ez a szegmens határozza meg nagy mértékben a kivitelezői kapacitások felosztását. Ugyanakkor felhívták a figyelmet a lakossági épületenergetikai felújítások viszonylag alacsonyabb arányára is, hiszen ez kulcsfontosságú az építőipari növekedés stabilizálásában, tavaly év végén mégis csökkenést mutatott az előző év azonos időszakához képest.

A kialakult helyzet kezelése érdekében fontosnak tartják, hogy a kormány erős ösztönzőket alakítson ki a meglévő lakásállomány felújítására és energetikai korszerűsítésére. A MÉASZ elnöksége szerint jó megoldás lehetne a részleges áfa-visszatérítés lehetősége az építőanyagra és munkadíjra vonatkozó utólagos számlák bemutatását követően. Ezek a lépések tovább tudnák fehéríteni az építőipart és emellett az államháztartásnak is plusz bevételt eredményeznének. Az újlakás-építések mellett az épületenergetikai korszerűsítések ösztönzése pedig kiszámíthatóbb megrendelés állományt és tervezhetőbb kivitelezői kapacitáskezelést biztosítanának az építőiparnak – fogalmazott a szövetség.

A MÉASZ az építőanyag gyártók tavalyi teljesítményéről megjegyezte, hogy a 2018-as évet a szerkezetépítő anyagok iránti erős kereslet határozta meg. Az égetett tégla termékeknél éves szinten mintegy 15 százalékos növekedést értek el az előző évhez képest, míg az égetett kerámia tetőcserepekből 12-13 százalékos volt a növekedés.

Forrás: MTI