Egy év alatt 11 százalékkal emelkedett az építőipari termelés

Januárban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 11 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, mindkét építményfőcsoport termelése bővült, az épületeké 10, az egyéb építményeké 12,8 százalékkal – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipari termelés a decemberihez mérten 7,4 százalékkal volt magasabb, januárban pedig 32,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusi mélypontot.

A megkötött új szerződések volumene 8 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2 százalékkal csökkent.

Az építőipari vállalkozások január végi szerződésállományának volumene 11,5 százalékkal magasabb volt a tavaly január véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 27, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal nagyobb volt, mint egy évvel korábban.

Mindhárom építőipari ágazat esetében emelkedett a termelés , az épületek építésében 21,4, az egyéb építmények építésében 15,3, a speciális szaképítésben 3,1 százalékos volt a növekedés januárban az előző év azonos hónapjához képest.

Forrás: MTI