Virtuális túra az építkezéseken

Képzeljük csak el, hogy otthon a fotelban ülve nyomon követhetjük a világ legnagyobb építkezéseinek helyszíneit, megnézhetünk gigantikus hídépítéseket, felhőkarcolókat vagy éppen folyamatban lévő autópályaberuházásokat. Mindezt panorámaképek sorozata segítségével, ahol a legapróbb részletekig bármit górcső alá vehetünk.

A németországi hardver- és szoftverfejlesztő vállalat, a Spheron VR 3D dokumentálási eszközeivel mindez lehetővé válik. Az elmúlt években az építőiparban sorra jelentek meg a speciális megoldásokat kínáló technológiai cégek. Építettek már hidat 3D nyomtatással, apránként egyre nagyobb hangsúlyt kap a drónok alkalmazása, a kiterjesztett és a virtuális valóság. A Spheron VR a HDR képalkotási technológia úttörőjeként vált igazán ismertté. A cég SceneWorks nevű részlege alkotta meg azt az adatbázisalapú 3D dokumentálási technológiát, ami hatékonyan oldja meg az építőipar egyik régi problémáját, hogyan lehet az építmények és műtárgyak kivitelezés közben folyamatosan változó tervdokumentációját és a kapcsolódó projektadatbázist napra készen tartani.

Dokumentálás három dimenzióban

A változások lekövetését a SceneCam 3D panorámakamera és a SceneCenter dokumentációs szoftver segíti. A két eszköz együttes használata lehetővé teszi, hogy a szakemberek egy adott helyszínen vagy munkaterületen virtuális látogatást tegyenek, ha a szoftver 3D adatbázisába bejelentkeznek. Ezt elsősorban a kamera által automatikusan rögzített 360×180 fokos panorámaképek teszik lehetővé, amik a létrehozást követően importálhatók a szoftverbe, így plusz információkat — például leírások, kiegészítő dokumentáció, szerelési, karbantartási utasítások, fotók, videók — társíthatnak a felhasználók az adott képanyaghoz.

Az alábbi videón a SceneWorks alkotta rendszer látható.

A már elkészített anyagokba térképek, helyszínrajzok, alaprajzok is integrálhatók, így digitálisan bejárható terek jönnek létre. Ezeken a felhasználók az elhelyezett ikonokra kattintva léphetnek szomszédos helyszínekre. A SceneCenter a rögzített képeken nagy pontosságú 3D mérések elvégzését is lehetővé teszi, így a mérnökök nem csak a térben tudnak könnyebben orientálódni, hanem a méreteket és távolságokat is pontosabban tudják érzékelni és jelölni.

A kamera

A speciális kamera a magas dinamikus tartományú képek elkészítéséhez 32 bites technológiát használ, a képek maximális felbontása pedig meghaladja a 100 megapixelt. A kamerához tartozik egy egyszerűen csatlakoztatható lámpamodul is, a ScanLight, amivel kimondottan rossz fényviszonyok esetén, vagy akár teljes sötétségben is használható képeket készíthetünk.

Így működik a ScanLight akció közben.

A londoni olimpia

A technológia hatékonyságát jól mutatja, hogy a 2012-es londoni olimpiai park kivitelezése során is bevetették be. Kevan Mason, a felméréseket végző cég vezetője szerint azért választották ezt az új képalkotási technológiát, mert így az egész olimpiai parkot virtuálisan is tudták rögzíteni, amit bármelyik ügyfelük bárhonnan, bármikor megnézhetett. A Spheron fényképezőjéről pedig azt nyilatkozta, hogy ezek az egységek voltak a legmegbízhatóbbak a mérőeszközök között, mert az összes szkennelési pontból a legjobb minőségű fotókat rögzítette a szakemberek számára, ráadásul a fényviszonyok sem befolyásolták a képek minőségét. Mivel az egész rendszer gyorsan és hatékonyan működik, így a Mason mindig időben tudta elérhetővé tenni a legfontosabb adatokat a kivitelezők számára. Az egész projekt során több mint 12 ezer Spheron szkennelési pontot rögzítettek, ebből kifolyólag óriási, sok-sok terabájtnyi adatot halmoztak fel, de a rendszer ezt is tudta kezelni és stabil maradt. (X)

További információ: https://scinetwork.hu/partnerek/313-spheronvr-ag