Építőmamik – nők az építőiparban

Ismerős az a közvélekedés, hogy az építőipar igazi „emberes” munka, ami igazából a férfiak terepe? Merthogy erős fizikum szükséges hozzá? Ha körbe nézünk a világ építkezésein, a valóság is ezt támasztja alá. Mármint valóban, csupa férfit látni az építkezéseken – az építőmunkások közel 95%-a férfi.

Ám manapság a nők az élet egyre több területén bebizonyítják, hogy bizony ők is alkalmasak a tipikusan férfias terepnek tekintett területeken való helytállásra is. A nők egymás után bontják le azokat a korlátokat, melyek oly sokáig világszemléletünk bebetonzott pontjainak véltünk.

Építőmamik

Ez a történet pedig azt is bebizonyítja, hogy az építőiparban elterjedt sztereotípiákat is elengedhetjük! Ugyanis itt vannak azok az építőmamik, akik elég bátorsággal rendelkeztek ahhoz, hogy legyintsenek minden előítéletre és megmutassák, a nőknek van helye ebben az iparágban is!

A 40 éves Stephanie Hall a cincinatti-i D.A.G. Construction projekt managere sokszor megtapasztalja, hogy hiába bújik bele a nap elején az acélbetétes munkavédelmi bakancsába és csapja a fejére a munkavédelmi sisak, még mindig legtöbbször csak egy titkárnőnek nézik.

Építőmamik munka közben

Egy szintén negyvenes éveiben járó építőmunkás, Wendy Beaver naponta több órát vezet a munkahelyéig, miután lányát kiteszi az iskolában, de a nap végén mindig úgy érzi, valami igazán nagyszerűt tett azzal, hogy szó szerint a két kezével segített szülővárosa, New Orleans újjáépítésében, szépülésében.

„Cipeled a szerszámaidat, és minden olyan dolgot meg tudsz csinálni, amit egy férfi!” – így gondolja Pat Walker, aki háromgyermekes édesanya, és jelenleg a floridai Maitlandben, Welbro Building Corp. dolgozik, miközben az Összefogás Az Építőiparban Dolgozó Nők Oktatásáért Alapítvány elnökeként is tevékenykedik.

Sok építőmami dolgozik meglehetősen hektikus munkarendben, de úgy tűnik, minden furcsa pillantás és megjegyzés ellenére megéri nekik ebben a szakmában maradni például az olyan pillanatokért, amikor a gyerekük elismeréssel néz rá egy épületre, amit anya épített.

Az tény, hogy nagy a pörgés és a terhelés, ám az építőiparban dolgozó nők szerint nagy az összetartás is a csapatokon belül. Ez pedig az építkezéseken valódi sikert eredményez – és erre mindenkinek szüksége van, igaz?

Ha pedig már szóba került a csapatmunka – ki más értene ehhez jobban, mint egy gyakorló anya?