Törmelékből legókocka

Földrengések, árvizek, tomboló viharok – számtalan olyan esemény történhet, amiben otthonok válnak a földdel egyenlővé, az addig bennük élő családok pedig földönfutóvá. A bolygó bizonyos pontjai ráadásul sokkal inkább ki vannak téve a természet erőinek, gyakoribbak az ilyen katasztrófák. Ezen próbál segíteni a The Mobile Factory.

De mihez kezdhet az, aki mondjuk egy fejlődő ország lakosaként találja magát egyik napról a másikra a szabad ég alatt, és mondjuk van olyan szerencsés, hogy sem ő, sem a családja nem szenved komoly sérüléseket? Hogyan állhat talpra egy olyan család, aki addig is a szegénységi küszöb alatti jövedelemmel rendelkezett csak, vagy még azzal sem?

Egy holland cég, a The Mobile Factory szerint például az ő segítségükkel. A cég alapítói, akik magukat luxusban és szabadságban élő szerencsés és gazdag hollandokként jellemzik, úgy gondolták, kötelességük segíteni. A The Mobile Factory céget létrehozva már nemcsak tétlenül állnak és nézik, milyen retteneteken kell átmenniük a világ másik felén élő embertársaiknak.

Először Haitin, az 5 évvel ezelőtti földrengés után lendültek akcióba, ahol a természeti katasztrófa mintegy 25 millió tonna törmeléket hagyott maga után. Az otthontalanná vált családok pedig sátortáborokba kényszerültek, ahonnan nagyjából semmi esélyük nem volt önerőből kitörni. Legutóbb pedig Nepálban tettek azért, hogy embertársaik mielőbb össze tudják szedni magukat egy hasonló esemény után.

Mobile Factory

Persze, segíteni sokféleképpen lehet: ruhával, takaróval, étellel, tiszta vízzel, az ilyenkor feltétlenül szükséges gyógyszerekkel – mert egy-egy katasztrófa után rengeteg a járvány is. Ám a holland cég egészen különleges segítséget nyújt. A megmaradt törmelékeket használják fel arra, hogy új otthonokat emeljenek a bajba jutottaknak.

Mobile Factory ház

A The Mobile Factory mindig a katasztrófa sújtotta területre települ ki két konténerből álló egységükkel, majd elkezdik az itt található törmelék feldolgozását. Az összegyűjtés után a törmelékből egy különleges eljárással folyékony betont készítenek.