Konténerből úszóház

Az egyetemistáknak Európában mindenütt sok fejfájást okoz, hogy miként is oldják meg a lakhatási gondjaikat. A belvárosi albérletek árát a legtöbb diák nem engedheti meg magának, a kollégiumok pedig sokszor túlzsúfoltak és a körülmények sem a legideálisabbak. Az Urban Riggers nevű koppenhágai cég ezen a területen szeretne forradalmi változásokat elérni.

A cég nem hétköznapi módon igyekszik megoldani a helyzetet: a  koppenhágai tanulók már vízen úszó konténerekben laknak és a videókat elnézve nagyon is élvezik.

Az Urban Riggers ezzel a merész ötlettel igyekszik forradalmasítani a lakáspiacot. Olyan olcsó, vízen úszó lakásokat kínálnak, melyek talán a legjobb megoldást kínálják a lakhatási gondokkal küzdő helyi fiataloknak. Az alábbi videóban is látható hatalmas úszó konténerben összesen 12 lakás található 680 négyzetméteres területen.

Urban Riggers

A lakásokhoz tartozik fürdőszoba és egy konyha is, ezzel máris kényelmesebb és élhetőbb megoldást kínálnak, mint mondjuk egy kollégium. A konténerkomplexumot ezen felül egy közösségi tér és tetőterasz teszi még kellemesebbé.

Na, jó, de mennyi az annyi?

Egy ilyen úszó diáklakás havi bérleti díja nagyjából 600 dollár. A dán főváros központjában egy kisebb szobáért ennek a dupláját, 1200 dollárnak megfelelő dán koronát kérnek. Az Urban Riggers hamarosan Svédországban is hasonló konténert fog építeni, ezen felül már New Yorkból is érdeklődtek a koncepció iránt.

Mennyire gazdaságos?

Azt mondhatjuk, hogy rendkívül, ugyanis az úszókonténeren napelemek gondoskodnak az áramellátásról, és egy érdekes megoldással felhasználják a víz termikus tehetetlenségi erejét a fűtéshez. Tehát ez az úszó létesítmény energetikai szempontból teljesen önellátó. A konténernek ezen felül van egy vízi járműveket tároló különleges garázsa is.