Menő műtárgyak Magyarországon

Nem kell feltétlenül a világ másik végre utaznunk azért, hogy lenyűgöző épületekkel, hidakkal és mérnöki megoldásokkal találkozzunk. Most megmutatunk párat, úgy, ahogy eddig még talán nem láthattátok.
Szolnok, Tiszavirág híd

Bár a lista egyik „legkisebb” szereplője, mégis rendkívül látványos és közkedvelt a szolnokiak és a városba látogatók körében. A híd a tiszavirág motívumait követi, a medernyílás kifelé döntött ívei a kábelsíkok erezetével például a szárnyakat, a rácsozással felbontott merevítőtartó a bordázott testet szimbolizálja, amely a város felőli hosszabb feljáró farok-részében folytatódik. A műtárgy– a tiszavirághoz hasonlóan – ennek megfelelően karcsú, légies hatású szerkezettel rendelkezik, az alacsony nyílmagasságú ív feszültséget és eleganciát ad a formának.

Tiszavirag híd Tiszaliget felől nézve

A Tiszavirág híd elsősorban a gyalogosokat számára lett kialakítva, viszont a bringások is áttekerhetnek rajta. A híd teljes hosszúsága 444 méter.

Tiszavirág híd fentről

Körhíd a magasban

Talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Körhíd és a 47-es út hódmezővásárhelyi elkerülőjének építése az egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó projekt volt az elmúlt években.

Körhíd

A körhíd felszerkezete kilenc részből tevődik össze: négy körcikk alkotja a körforgalmat, egy a vasút felett átívelő ág, valamint a főúttal párhuzamos 2-2 darab fel- és lehajtó ágak. A körforgalmi hidat összesen 46 db pillér támasztja alá, alattuk a cölöpök hossza összességében 11,5 kilométer.

Körhíd, műtárgy a 47-es elkerülőn

A főút feletti hídrészek 4-4 db íves acél tartógerendáinak hossza 23,8–25,8 méter, súlyuk páronként körülbelül 30 tonna. A körívet alkotó felszerkezet négy hídegységből áll, melyből kettő monolit vasbeton szekrény keresztmetszetű. Ezek teljes aláállványozással készültek, a főút felett átívelő szakaszok pedig íves acél főtartókkal együtt dolgozó monolit vasbeton pályalemezes, öszvér szerkezetű hidak.

 

Móra Ferenc Híd

Móra Ferenc híd

A híd az M43-as autópálya részeként a Tisza fölött Csongrád megye délkeleti térségeit köti össze az M5-ös autópályával. Valójában három híd: két hagyományos ártéri gerendahíd és a főmeder fölött átívelő ferdekábeles függőhíd. A híd teljes hosszúsága 661 méter.

Móra Ferenc híd fentről, műtárgy