7 ikonikus épületet gondoltak újra más építészeti stílusban – az eredmény lenyűgöző!

Minden városnak megvan a maga jellemző épülete: ha azt mondjuk, Berlin, mi ugrik be elsőre? És ha Londonra gondolsz? Az építészeti stílusokat a történelem egy adott pontján elérhető építészeti technológiák, politikai közeg és társadalmi változások is befolyásolták. Minden stílus egy különleges történetet mesél egy adott korszakról.

De mi lenne, ha egy-egy épület egy más terület teljesen eltérő karaktereit hordozná? Az alábbi hét képen NeoMan és Thisisrender jóvoltából csodálhatjuk meg a világ leghíresebb épületeit a tőlük megszokottól teljesen eltérő építészeti stílusban.

CN Torony ókori egyiptomi stílusban

A torontoi CN Torony építése három évig tartott, azóta 553 méter magasságával határozza meg a városképet. Egészen 2007-ig tartotta a világ legmagasabb szabadon álló épületének címét, aztán a 30 centiméterrel magasabb Burj Dubai elhappolta tőle ezt a rekordot. A képen ókori egyiptomi stílusban gondolták újra a művészek – és bár alaphangon is igencsak impresszív épület, így még inkább megragadja a tekintetet.

Vízesés ház klasszikus stílusban

A Pennsylvania délnyugati erdeiben fekvő épület Amerika egyik leghíresebb háza, amelyet a híres építész, Frank Lloyd Wright tervezett. 1964-ben nyitották meg a közönség előtt és azóta több mint 5 millió látogató volt rá kíváncsi. Vajon akkor is így lenne, ha az ókori görög építészet nyomná rá bélyegét? A klasszikus stílus két legfontosabb jellemzője, a szimmetriára való törekvés és az oszlopok is megjelennek az újraálmodott épületen – a kérdés csak az, vajon így tetszetősebb-e a végeredmény, mint az eredeti?

A Sydney Operaház Tudor stílusban

Sydney Operaház

Nem kell bemutatni senkinek – az Operaház Ausztrália egyik leggyakrabban fotózott témája, teljesen érthető módon. Ez az építészeti remekmű nagy hatást gyakorolt a 20. századi építészetre, feltűnő formáival azonnal felismerhető. Bár az eredeti épületet 1973-ban fejezték be, vajon hogy nézne ki, ha a 15. vagy 16. században épült volna? A képen a Tudor stílusra jellemző gerendákkal, meredek tetőkkel, kéményekkel látták el.

A Louvre brutalista stílusban

Louvre

A többezer művészeti remekműnek otthont adó Louvre kétségkívül a világ egyik legjobb művészeti galériája. Ám az épület önmagában is különleges. A múzeum épülete eredetileg egy középkori erőd, ami a 14. században a királyi család otthonaként szolgált, majd 1793-ban kezdett el múzeumként működni. Az újragondolás a londoni brutalizmus stílusában készült el: nyers, ipari jegyekkel, rengeteg betonnal. Mintha csak egy monolit lenne.

A Petronas-ikertornyok gótikus stílusban

Petronas-ikertornyok

A világ legmagasabb ikertornyai, a Petronas tornyok a maguk 425 méteres magasságával vitathatatlanul meghatározzák Kuala Lumpur városát és jól megjelenítik a 21. századi városi építészet jellemzőit. Építésüket 1997-ben fejezték be, de ha César Pelli, az építész a középkorban élt volna, talán így hordoznák magukon a gótikus stílusjegyeket. Még vízköpők is lehetnének rajtuk.

A Buckingham Palota Bauhaus stílusban

Buckingham Palota Bauhaus stílusban

A Buckingham Palota 1837 óta szolgál a királyi család hivatalos rezidenciájaként. A hatalmas épületben 775 szoba található, köztük 52 háló- és 78 fürdőszoba. Ha netán a Királynő új kinézetet akarna adni az épületnek, határozottan javasolnánk a Bauhaus stílust. A 20. század elejére jellemző Bauhausban tökéletesen egyesült a funkció és a forma. Minimalista külső, geometrikus formák, sima homlokzatok jellemezték, ahogy az a képen újraálmodott palotán is látható.

Museu de Arte Contemporânea de Niterói fenntartható stílusban

Museu de Arte Contemporânea de Niterói fenntartható stílusban

Gombafelhő vagy UFO? Az épületet jegyző építész szerint repülő csészealj, ami egy kortárs művészeti múzeumot rejteget a gyomrában. A Rio de Janeiro közelében fekvő brazil városban, Niterói-ban 1990-ben fejezték be az épületet. Ez alkalommal környezetbarát átalakítást kapott, hogy hozzájáruljon az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának és a termelt hulladék csökkentéséhez, és energiát is spóroljon használata során. Vajon egy nap minden épület így fog kinézni?