Lakóház kartonból

A Fiction Factory nevű holland építész és dizájnercsapat kartonból készült alkatrészekből fejlesztett ki egy különleges moduláris építési rendszert. A Wikkelhouse nem csupán dizájn szempontból kiemelkedő, hanem a fenntarthatóságban is élen jár.

A szerkezet 24 réteg kartonból áll, és ahhoz, hogy elérjék a ház alakú kinézetet, egy lekerekített nyeregtetős formát alkalmaztak, amihez a szigetelő héjat környezetbarát pillanatragasztóval kapcsolták oda. A karton vízhatlan, légáteresztő és időjárásálló burkolatként funkcionál.

Lakóház kartonból

A prototípus csak újrahasznosítható anyagokból készült és található benne konyha, zuhanyzó, fürdőszoba és hálószoba. Mivel nem igényel alapot, a ház összeszerelése alig egy nap alatt elvégezhető.

Lakóház kartonból

A házban akár ideiglenes vagy állandó lakhatásra is lehetőség nyílik. Az alkotók elmondása szerint háromszor tartósabb, mint a hagyományos kialakítás és a várható élettartama legalább 50 év. Szükség esetén a házat akár mozgatni is lehet különböző helyeken és az alapterületet egy vagy több szegmenssel is meg lehet hosszabbítani.

Sokan nem gondolnák, de a kartonpapír egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tervezők körében, főleg olyan projektek során, amikor a fenntarthatóság, a költséghatékonyság vagy a katasztrófaelhárítás áll a középpontban.

Az alábbi videón részletesen látható a ház.

Forrás: elobolygonk.hu/ Fiction Factory