Hyundai gépek a mészkőbányában

A tállyai Kopasz-hegyi kőbányában tett látogatásunk után úgy éreztük, hogy érdemes lenne egy más típusú bánya mindennapjaiba is bepillantanunk, és megnézni, hogy a hasonló bányagépek milyen eltérő feladatokat végeznek.

Az Axiál Kft. segítségével végül a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. süttői mészkőbányájába látogattunk el, ahol a helyben dolgozó Hyundai gépeket is megnéztük. A bánya teljes ásványvagyona megközelíti a 13 millió köbmétert és közel 7 millió köbméter műre való ásványvagyonnal rendelkezik. Az összesen 114 hektáros területből nagyjából 94 hektárt tesz ki a bányatelek. A cég engedélye évi bruttó 50 ezer köbméter kitermelésére szól, ez a mennyiség körülbelül 150 évre elegendő – tudtuk meg a helyszínen Adamcsik Tibortól, a bánya felelős műszaki vezetőjétől.

Miért annyira más egy mészkőbánya mint egy kőbánya?

Egy mészkőbányában a díszítőköveket speciális technológiával termelik ki és jellemzően vágják, nem robbantással jövesztik. Erre azért van szükség, hogy minél nagyobb tömbök képződjenek. Ezeket végül megfelelő formájúra és méretűre igazítják. A mészkőbányászat azért is egy fontos terület, mert a tapasztalatok alapján világszerte egyre nagyobb a kereslet rá, az értékesítések lendületét még a gazdasági válság sem tudta megtörni, sőt, éves szinten folyamatos növekedés volt megfigyelhető. Ennek a hátterében az állhat, hogy a többi díszítőkővel ellentétben a mészkőnek sokkal jobb a hővisszaverő, illetve a hőelnyelő képessége.

Sokszínű géppark

A bánya gépparkja 5 homlokrakodóból, 4 lánctalpas kotróból, 6 teherautóból, pneumatikus fúrókból, illetve dízel gyémántlánc fűrészekből, valamint traktorra, valamint traktorra szerelt láncfűrészből áll össze. A látogatásunk során elsősorban a bányában dolgozó Hyundai gépekre voltunk kíváncsiak, amik közül a legutolsó szerzeményt, a Hyundai HX430L típusú lánctalpas kotrót és a HL980 kódjelű homlokrakodót sikerült lencsevégre kapnunk.

A HX330L lánctalpas kotrót végül nem tudtuk megörökíteni, de azt megtudtuk, hogy éppen egy bontókalapácsot szereltek fel rá, és fő feladataként a díszítőkőnek nem alkalmas tömböket darabolja kisebb méretűre, hogy a teherautók gazdaságosan tudják elszállítani.

Az építőgépmonstrum

A bányában tevékenykedő Hyundai HL980 típusú homlokrakodóra nem véletlenül aggattuk ezt a jelzőt: a 31 tonnás derékcsuklós gép, akár 15 tonnás kőtömböket is könnyedén fel tud emelni. Ezt a gépet azért is választotta a cég, mert náluk elsősorban a jó kezelhetőség és a megfelelő méret a kulcsfontosságú. A Hyundai emellett igen kedvező fogyasztási paraméterekkel rendelkezik, emiatt a kiadásokat is jelentősen csökkenteni tudják. És valóban, a HL980 egy sor olyan funkcióval bír, ami ezt elősegíti. Ilyen például a hidraulikus differenciálzár, ami megakadályozza a kerekek kipörgését, így a termelékenység nem megy a fogyasztás kárára.

Hyundai gépek a mészkőbányában
Munka közben a HL980

Ezt a szempontot nézve érdemes megemlíteni a kompakt, helytakarékos kipufogógáz-utókezelő rendszert is, ami amellett, hogy csökkenti az emissziós értékeket és az üzemeltetési költségeket, egyszerűsíti is a karbantartást és rendkívül megbízhatóvá teszi a gépet, ami egy ilyen üzem esetében fontos szempont.

A koreai gyártó új Smart Power nevű üzemmód funkcióját is érdemes megemlítenünk, mert ez úgy tudja szabályozni a motorfordulatot a nehezebb munkák közben, hogy a teljesítmény csökkenése nélkül takarít meg üzemanyagot. A Hyundai szerint ez a technológia garantálja a tapadás és a felszakítóerő közti arany középutat.

A digitalizáció itt is segít

A Hyundai Hi-MATE nevű telemetria rendszerével bárhonnan nyomon lehet követni a gépek helyzetét a hozzá tartozó webes felületen vagy okostelefonos alkalmazáson. A diagnosztika mellett gyorsan lekérhetők az üzemeltetési paraméterek is, úgy mint a motor és a gép óraszáma, vagy épp az üzemanyagfogyasztás. Ennek az az előnye, hogy jelentősen egyszerűbbé teszi a gép termelékenységének elemzését, a szerviz- és karbantartási munkák ütemezését, illetve a lehetséges költségcsökkentési módok azonosítását.

A gépkezelő köré tervezett fülke

Sokszor kevés szó esik a gépkezelők kényelméről, de ebben az esetében érdemes elmondani, hogy a HL980 fülkéjét úgy tervezték meg, hogy minden kezelő otthon érezze magát benne. A modern vibrációelnyelő technológia és hangszigetelés eredményeként a fülkén belül mindössze 72 dB a zajszint, ez pedig az egyik legalacsonyabb értéknek számít ebben a gépkategóriában. Az ülés a kartámasz tényleg minden irányban állítható, ezért minden fontos kezelőszerv kényelmesen elérhető. A hosszú munkanapokat a kezelők akár zene- vagy rádióhallgatással is eltölthetik, mert AUX bemenettel ellátott rádió is van benne.

Az elmaradhatatlan lánctalpas óriás

Egy bánya képéhez a homlokrakodók mellett a hatalmas lánctalpas kotrók is hozzátartoznak. A Reneszánsz az Axiáltól legutoljára egy Hyundai HX430L típusú kotrót szerzett be, ami fontos részét képezte a cég kapacitásbővítésének. A monstrummal a fal alatti rakodást és leföldelést végzik a bányában. A 44 tonnás gép fejlesztésénél a gyártó mérnökei azt a célt tűzték ki, hogy egy olyan kotrót készítenek, ami hibátlanul üzemel. Az talán jó jel, hogy az Axiáltól legkorábban beszerzett Hyundai gépek garanciája hamarosan lejár, de a 3 év alatt nem volt velük igazán gond. A HX-szériába tartozó gépek, így a HX430L-nek is az egyik legnagyobb előnye, hogy a környezetbarát üzemelés mellett a nagy teljesítményről sem kell lemondani.

Hyundai gépek a mészkőbányában
A HX430L pakol

Van benne egy úgynevezett Eco-műszer, ami a motor által leadott nyomatékot és a fogyasztási szintet különböző színekkel mutatja. Ez azért is hasznos, mert így a kezelők sokkal gazdaságosabban tudják a munkagépet használni. Ezen felül a különféle fogyasztási adatok – például az átlagfogyasztás vagy az elfogyasztott üzemanyag összmennyisége – is megjeleníthetők, míg az órára vetített és napi üzemanyagfelhasználás a menürendszeren keresztül olvasható ki.

Az IPC (Intelligent Power Control) rendszerrel az adott feladat függvényében változtatható a kotró teljesítményleadása. A kotrásra optimalizált módban a szivattyú átfolyási teljesítményét egyszerűen, egy kar segítségével állíthatja a kezelő, ezzel is csökkentve a fogyasztást.

Kemény melóra kemény gép

Mint fentebb írtuk, a gyártó mérnökei egy problémamentes gépet szerettek volna alkotni, ezért a HX-gépek valódi értékének a tartósságot tulajdonítják. A masszív alsó- és felsőváza nem csak a munkából adódó terheléssel birkózik meg, de a külső behatásokat is keményen tűri. A HX-sorozatú kotrókba beépített strapabíró hűtőegységeket is alapos és keményén tesztelésnek vetették alá mielőtt beszerelték volna azokat, de az eredmények alapján a legzordabb körülmények között is bírják a kiképzést.

A gép és a szerelékek csatlakozásánál kopásálló csapszegeket, csapágyakat és polimer tömítéseket használnak, hogy a kapcsolatok szinte bármit kibírjanak. Azért, hogy a lehető legkisebbre csökkenttsék a kanálszár és a kanál közti elemek elhasználódását, a kanálszár végénél egy kopásálló védőlemez kapott helyet. Ezzel a kanál vibrációjának csökkentése sokkal egyenletesebb, így stabilabb munkát lehet végezni a komolyabb igénybevételt jelentő feladatok során is. Az okoseszközök és a digitális megoldások megjelenése a HX430L-nél is megfigyelhető. A Miracast nevű rendszer a gépkezelő okostelefonjának Wi-Fi-kapcsolatát használva képes tükrözni a telefont, így a központi kijelzőn olyan funkciók érhetők el, mint például a navigáció, netes böngészés, videók megtekintése, vagy zenehallgatás.

Ha további érdekes bányagépekre vagy kíváncsi, vagy érdekel hogy zajlik egy bányarobbantás, akkor nézz át a legújabb online tematikus oldalunkra, a mamutgepek.grundonline.hu-ra.