2018: a JCB új fejlesztései

Március 12-13-án, két napos rendezvényen mutatta be az újságíróknak idei legfontosabb újításait a JCB. Az angliai bázison tartott bemutatók számos izgalmat tartogattak.

Tavaly 47 gép debütált a JCB háza táján, ám úgy tűnik, Staffordshire-ben idén sem lankad az újító kedv, az angol építőgépgyártó 2018-ban mintegy 40 új építőgépet dob piacra. Ezek között vannak megújított és forradalmian új termékek egyaránt.

A JCB már korábban piacra dobta a kitolható gémes csúszókormányzású minirakodóját, a Teleskidet. Ennek gumilánctalpas változata jelenik most meg az európai piacokon. A 3TS-8T típusjelzésű új Teleskid 4,1 m-es emelési magassággal és 2,25 méteres vízszintes gémkinyúlással rendelkezik, ez utóbbi mellett 732 kilogrammos terhet tud felemelni.

Az eseményen három új áramfejlesztőt is bemutatott a JCB a 150-200kVA teljesítménytartományban. Mindegyik generátort hathengeres JCB motorok hajtják, amelyek megfelelnek a Stage IIIA környezetvédelmi normáknak. Kompakt kialakítás, könnyű szállíthatóság jellemzi leginkább az új generátorokat, amelyek 400 literes üzemanyagtartályuknak köszönhetően folyamatosan 12 órán keresztül tudnak működni.

Közel negyedével emelkedtek 2017-ben a minikotró-eladások, és összesen 240 ezer gép talált gazdára világszerte. A számok láttán nem csoda, ha a minik fontos kategóriát jelentenek a JCB-nek, amelyik 2014-ben kezdte el megújítani palettáját ezen a téren. Az elmúlt három évben 13 különböző modellt dobott piacra az angol konstruktőr és a most debütáló 1,5 tonnás 15C-1 modellel válik teljessé a kategória, tudtuk meg a sajtótájékoztatón. Az új gépet kifejezetten a bérleti piacra szánja a gyártó.

JCB Mini

Egy vadonatúj, kilenc tagot számláló termékcsaláddal hozakodott elő a JCB minidömperek terén. A legkisebb 1, míg a legnagyobb gép 9 tonnás. A hatékonyság növelése mellett a minidömper-fejlesztéseknél az egyik legfontosabb szempontot a biztonságos kialakítás jelentette, mert a legtöbb építéshelyi balesetet ezek a szállítóeszközök okozzák az Egyesült Királyságban (és vélhetően máshol is). A JCB új modellkínálatának zászlóshajója a 7 tonnás Hi-Viz modell, amelyet úgy alakítottak ki, hogy a gépkezelő 1 méteres távolságból is képes legyen észlelni egy 1,4 méter magas objektumot.

HI VIZ 7

Bevallom, a legkevésbé arra számítottam, hogy tisztán elektromos üzemű gépeket láthatok Staffordshire-ben, ám nem kis meglepetésemre, ebből rögtön kettővel is előrukkolt a gyártó. A JCB kifejlesztette első lítium akkumulátoros ollós személyemelőjét, ám ami számomra még ennél is érdekesebb volt, hogy az 1-2 tonnás minikotrók terén is elektromos gépet fejlesztettek. A minikotróknál az egyik legnépszerűbb kategóriát a 2 tonna alatti gépek jelentik, ezekből mintegy 50ezer darabot értékesítettek 2017-ben, nem véletlen, hogy az angol gyártó is nagy hangsúlyt fektet erre a méretrendre. Az új 19C-1 E-TEC elektromos minirakodót teljes titokban fejlesztette ki a JCB, és most először láthatta a nagyközönség, vagyis elsőként a meghívott újságírók. Kifejezetten jól hasznosítható az új eszköz a föld alatt, alagútban és beltérben, mindenhol, ahol a dízel üzemű építőgépek károsanyag kibocsájtása gondot jelentene. Szintén előny a csendes működés, ami jól jöhet, ha kórházak, iskolák mellett kell építőgépekkel dolgozni, állítja a gyártó.

JCB E-TEC

Az 1,9 tonnás 19C-1 E-TEC a dízel változattal megegyező teljesítménnyel rendelkezik, és a legzordabb körülmények között is képes egy feltöltéssel négy órán keresztül üzemelni. Gyorstöltővel két és fél óra alatt tölthető fel teljesen.

Elektromosság ide vagy oda, a JCB nem rejti véka alá, hogy nehezen elképzelhető, hogy az elektromos hajtás teljesen kiváltja a közeljövőben a dízel üzemű motorokat, főként ahol igazán komoly teljesítményre van szükség, és a JCB már a jövőre készül. Nagyon komoly fejlesztések folynak a dízel erőforrások környezeti ártalmainak csökkentésére, hiszen 2019. január 1-én életbe lép a Stage V-ös környezetvédelmi előírás az 56 kW alatti, valamint a 130 kW feletti építőgépekre.

A második nap a kotrókról szólt a JCB-nél, az új X széria első példányát, a 20 tonnás JCB 220X lánctalpas kotrót ismerhettük meg testközelből.

JCB 220X LC

Mint megtudhattuk, a gyártó négy éve kezdte kifejleszteni az X szériát, és az elsődleges szempont a gépkezelő kényelme és a gép masszív, strapabíró kialakítása jelentette.

JCB X Series

Számos apró újítás mellett a gép 20 cm-rel szélesebb is lett, a kezelőfülke pedig lényegesen tágasabb a korábbi változathoz képest. Sajnos a gyakorlatban nem próbálhattuk ki, de egy közeli bányában munkavégzés közben is megfigyelhettük az új gépeket. További információ: http://www.terra-world.com/hu/