Vízszintes felhőkarcoló Kínából

Hamarosan elkészül Kína vízszintes felhőkarcolója, ami nyolc toronyból és egy 300 méteres hídból áll.

A Moshe Safdie tervező által megálmodott Raffles City Chongqing nevű épület hat évnyi építkezés után a befejezéshez közeledik. Az épületet a szakemberek igazi mérnöki kuriózumnak tartják. A még idén elkészülő felhőkarcoló nyolc toronyból és egy óriási összekötő hídból áll.

Építés közben a vízszintes felhőkarcoló

A CapitaLand ázsiai ingatlanfejlesztő cég nem rég közölte, hogy az épület szerkezetileg már elkészült, a munkálatok további részében a belső terek kialakítását fejezik be. Terveik szerint a hivatalos megnyitó az év második felében lesz.

Vízszintes felhőkarcoló épül Kínában

Az épületegyüttes különleges kialakításához a kínai kereskedelmi hajók vitorlái adták az ihletet a tervezőknek, ezek a hajók egykor a Csungking városát kettészelő forgalmas folyón közlekedtek.

Óriási alapterület, sok torony

A projekt bővelkedik a nagy számokban, alapterülete például összesen 817 ezer négyzetméter, ez nyolc tornyot foglal magában. Az épület ívelt hídját Kristálynak nevezték el, ennek a résznek a támogatásáért négy, 250 méter magas felhőkarcoló a felelős. Emellett egy másik, 350 méteres felhőkarcoló párt is összekapcsol két kisebb szomszédos híd. Az ívelt híd teljes hossza 300 méter, ha függőleges helyzetbe állítanák, akkor közel olyan magas lenne, mint az Eiffel-torony. Az épületrészt körülbelül 3000 üveglap és közel 5000 alumínium panel borítja.

Látványterv a vízszintes felhőkarcolóról

Ahhoz, hogy a Kristály 250 méteres magasságban a helyére kerülhessen kilenc részre osztották. Négy darabot a tornyok tetején építettek meg, a három középső részt pedig még a földön előre legyártották és így emelték a helyére. A záróelemek többségét a helyszínen szerelték össze a szakemberek, ezeket szintén a földről emelték a helyükre. A belsejében két úszómedence, egy galéria, fákkal beültetett nagy kertek, éttermek és egy kilátó kapott helyet. A felhőkarcoló többi részében lakások, irodák, bevásárlóközpont és 9,2 hektáros parkosított terület lett kialakítva.

Az alábbi videón az építkezésről látható egy videó.