Színező fénnyel – a világ legszebb üvegablakai!

Évszázadok óta az egyik legelterjedtebb és legfenségesebb díszítési és hangulatkeltési módszer a nagyszabású épületeknél a festett üvegablakok alkalmazása. Különösen a templomokon és katedrálisokon elterjedtek, például a gótika előszeretettel használta – de az a helyzet, hogy a színes táblák a mecseteken és a modern templomokon is megjelennek!

Tegyünk hát egy túrát a világ leghíresebb, festett üvegablakai között – a középkori mesterművektől a kortárs alkotásokig! Függetlenül koruktól, az alkalmazott technológiától egy dolog közös minden csodás ablakban: mind rendelkezik azzal a képességgel, hogy egy egyszerű, földi helyszínt éteri, transzcendens hellyé alakítson át.

Sainte-Chapelle

A „Rayonnat gótikus korszak ékköveként” emlegetett párizsi Sainte-Chapelle a 13. században épült IX. Lajos kívánságára. Nemcsak értékes relikviáiról híres, hanem arról a 15 darab, egyenként mintegy 50 méter magas, monumentális színezett üvegablakról is, amelyeken egy-egy bibliai jelenetet figyelhet meg a szemlélő.

Churches of Paris: Sainte-Chapelle

King’s College kápolna

Cambridge Kings College Chapel-5

A 15. század végén, 16. század elején épült, csodás gótikus kápolna a Cambridge-i Egyetem King’s College-ában kapott helyet. A kápolna Peter Paul Rubens freskóin kívül fantasztikus történet-mesélős ablakairól is híres. A képek vallási és királyi motívumokat jelenítenek meg, remekül illusztrálva az angol kései gótikus időszak művészi fejlődését.

Nasir Al-Mulk mecset
Nasir Al-Mulk mecset üvegablakai

Fotó: TripDeeDeephoto via Shutterstock Royalty-free stock photo

Az iráni Shirazban található XIX. században épület mecset, a Nasir al:Mulk Mecset tökéletes és kiemelkedő példája az iszlám építészetnek. Ahogy a reggeli nap fénye besüt a rengeteg színezett ablakon keresztül, csodás színekbe és mintákba borítja a mecset rózsaszín csempékkel és perzsaszőnyegekkel díszített belsejét.

Nasir Al-Mulk mecset üvegablakai

Fotó: OPIS Zagreb via Shutterstock Royalty-free stock photo

La Sagrada Família

Sagrada Família üvegablakai

A késő XIX. századi modernizmus mestere, Antoni Gaudí álmondta meg Barcelona egyik leglenyűgözőbb látványosságát: ez a La Sagrada Família. A még most is épülő templom tornyairól, mozaikjairól és színezett üvegablakairól is híres – utóbbiak teszik a templom belsejét még megkapóbbá és avantgárddá.

Sagrada Familia

Rosary Kápolna

D18 Matisse chapel, Vence

Franciaország délkeleti részén található Vence idillikus városkája, ahol 1943 és 1949 között épült meg a Henri Matisse által tervezett Rosary kápolna. A minimalista enteriőrt mozaikokkal és fantasztikus színezett üvegablakokkal dekorálták. Utóbbiakat erősszínek és kontrasztok, valamint egyszerű formák jellemzik, és amikor a napfény átvilágít rajtuk, különlegesen transzcendens hatást adnak a templomnak.

A Grossmunster
A Grossmunster üvegablakai

Fotó: Evgeny Murtola via Shutterstock Royalty-free stock photo

A Grossmunster egy XI. században épült protestáns templom a svájci Zürichben. Míg maga az épület román stílusban épült jellegzetesen vastag falakkal és kisméretű ablakokkal, csodálatos színes ablaküvegeket vonultat fel. Ezeket az ablakokat a XX. és a XXI. században építették be, és olyan alkotók készítették, mint a pop art ikonja, Sigmar Polke.

A Hálaadás Kápolnája

A Hálaadás Kápolnája a texasi Dallas belvárosában található, felekezeten kívüli épület. 1976-ban emelték azzal a céllal, hogy „a hálaadást, mint egyetemleges emberi értéket hirdesse”. A modern kápolna egy fantasztikus színes, ólomüveg csigával emeli ezt az ideát egyenesen a szikrázó ég felé.

Hálaadás kápolnája

Fotó: James Kirkikis via Shutterstock Royalty-free stock photo