Hamarosan megnyílik a Millennium Háza

Millennium Háza néven nyílik meg a Liget Budapest projekt keretében átfogó felújításon átesett egykori Olof Palme Ház, amely október 26-tól interaktív kiállítással, századfordulós hangulatú kávéházzal és egy új rózsakerttel várja a látogatókat.

Az eredetileg Műcsarnoknak épült ház a Városliget egyik legrégebbi és legimpozánsabb épülete, amelyet az utóbbi évtizedekben jelentősen átalakítottak, betonfödémmel kettéosztottak, és irodaként használták, majd hosszú ideje lepusztultan állt – idézte fel az épület sajtóbejárásán a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László elmondása szerint a Liget Budapest projekt keretében nem csupán a műemléki rekonstrukciót akarták kifogástalanul elvégezni, hanem olyan funkciót találni a háznak, amely tartósan elnyeri a közönség tetszését. A régi pompájában felújított Millennium Háza ezért a Városliget aranykorát bemutató, interaktív kiállítással és egy Zsolnay-kerámiákkal díszített kávéházzal nyitja meg kapuit az őszi tanítási szünet első napján – közölte.

Hamarosan megnyílik a Millennium Háza

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Baán László elmondta: a műemléki felújítást, az ahhoz kapcsolódó parkrekonstrukciót, a kiállítás, a kávézó és a rózsakert kialakítását összesen 4 milliárd forintból végezték el.

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az elmúlt két évben a homlokzaton több tucat restaurátor munkája nyomán újultak meg a Zsolnay-díszítések, a belsőépítészeti kialakítás során pedig elbontották az utólagos toldásokat, így visszaállítva az eredeti térszerkezetet.

Hamarosan megnyílik a Millennium Háza

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Elkészült az új tetőzet is, mely az épület két szárnya fölött hatalmas üvegfelületeket kapott, így természetes fény is bevilágítja a belső tereket. A főbejárat visszakerült a Hermina út felőli oldalra; ide egy 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak, melynek központi eleme a homlokzati díszítéssel harmonizáló, új Zsolnay-szökőkút – számolt be.

Nagy Csaba tervező hangsúlyozta, hogy elvégezték az Millennium Háza akadálymentesítését is, míg az alagsori szinten kapott helyet a ruhatár, a mosdók, a pelenkázó, a vetítőterem és a múzeumpedagógiai terem. Petri Lukács Ádám kurátor a kiállítást bemutatva elmondta, hogy az elsősorban a fiatal korosztályokra fókuszáló tárlat a gyerekbarát Liget újabb állomása is.

Videó a felújítás folyamatáról:

Forrás: MTI