A Volvo is ráfeküdt az elektromos fejlesztésekre

A Volvo is ráfeküdt az elmúlt években az innovációra és az elektromos fejlesztésekre. A kerekes rakodók és kompaktkotrók új változatainak értékesítése várhatóan jövőre kezdődik meg.

Tavaly egy göteborgi bányában teszteltek önvezető és elektromos munkagépeket, idén pedig bejelentették, hogy hamarosan a kisebb gépeknél teljesen elektromos üzemre állnak át.

Ezzel a döntéssel ők lesznek az elsők az iparágban, akik átállnak erre az üzemre.  A kerekes rakodók és kompaktkotrók új változatainak értékesítése várhatóan jövőre kezdődik meg.

A cég bejelentése alapján 2020 közepén indítja el az EC15 – EC27-es kódjelű kompaktkotrói, és az L20 – L28-as rakodói elektromos verziójának gyártását, így ezzel egyidejűleg befejezi ezen modellek dízelmotoros változatainak fejlesztését.

A gyártó a lépést az elmúlt években bemutatott elektromos munkagépek kedvező fogadtatásával indokolta. Az első munkagépeket idén, az áprilisi Baumán mutatták be, jövőre pedig elkezdődhet az új modellek fokozatos bevezetése.

Azért a dízel marad

A nagyobb munkagépekkel kapcsolatban a vállalat hangsúlyozta, hogy azok továbbra is a dízel erőforrással fognak működni, természetesen a legkörnyezetkímélőbb verziókat használva. A kisebb gépek esetében azért döntöttek a környezetkímélő hajtás és az akkumulátortechnológia mellett, mert ezek kiválóan alkalmazhatók e gépeknél. Hozzátették, hogy a kutatási és fejlesztési projekteknél jelenleg a kompakt kerekes rakodók és kotrógépek vannak az első helyen, tehát igyekeznek fokozatosan a dízelmentes munkagépek irányába haladni.

Forrás: VolvoCE