A Caterpillar elektromos prototípusokat leplez le

Egy online sajtóeseményen a Caterpillar bejelentette, hogy az elmúlt időszakban az építőipari részlege négy új elektromos gépen, két kotrón és két gumikerekes rakodón dolgozott nagy erőkkel.

A Caterpillar gépeket a Baumán fogják bemutatni prototípus formában, így azt egyelőre nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerülnek majd kereskedelmi forgalomba.

A két kotró közül az egyik a 301.9 elektromos minikotró, ami Cat 48V, 32 kWh-s akkumulátorral működik, és egyetlen töltéssel akár nyolcórányi üzemidőre képes. A másik a Cat 320 elektromos kotró, amit egy Cat 600V, 320 kWh-s akkumulátor hajt meg, nyolcórányi üzemidőre képes.

A kerekes homlokrakodók a kompakt Cat 906-os, illetve a Cat 950 GC lesz. Az előbbi 300V, 64 kWh-s akkumulátorral működik és akár hat órás üzemidőre is képes. Utóbbi pedig Cat 600V, 256 kWh-s akkumulátorral érkezik, és egy töltéssel szintén hat órát bír majd.

A Caterpillar elektromos prototípusokat leplez le
Cat 301.9 elektromos minikotró

Minden gép tartalmazni fog egy beépített váltakozó áramú töltőt, amely a cég szerint az éjszakai töltéshez a legjobb, valamint egy egyenáramú gyorstöltési lehetőséget, amit elsősorban a szünetekben történő használatra ajánlanak.

Vizsgálják a hidrogén felhasználásának lehetőségeit

A Caterpillar szerint a 301.9-es minikotró és a 906-os kompakt gumikerekes homlokrakodó lesz elsőként kereskedelmi forgalomban kapható a négy gép közül.

Az online eseményen a Caterpillar kiemelte, hogy régóta dolgoznak elektromos fejlesztéseken és végsősoron azt szeretnék elérni, hogy ne legyen különbség teljesítményben az elektromos és hagyományos gépek, eszközök között.

A rendezvényen azt is bejelentették, hogy megvizsgálják a hidrogén felhasználásának lehetőségeit bizonyos területeken, melyek között szerepelhet elektromos építőipari berendezések töltésé olyan helyeken, ahol nem áll rendelkezésre megfelelő hálózat.

Forrás: KHL