Idén is folytatódhat az építőipari termelés növekedése

Az építőipari termelés 2019 első 11 hónapjában több mint 24 százalékkal nőtt, az ágazat bővülése vélhetően idén is folytatódik, a magas bázis miatt 5-10 százalék körüli volumen növekedés várható – így kommentálták az elemzők a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait.

A KSH legfrissebb közlése szerint tavaly novemberben az építőipari termelés 6,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, októberhez mérten az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 4,5 százalékkal csökkent.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta, az építőipar novemberi számai azt mutatják, hogy az ágazat termelési értéke 2019 egészét tekintve megközelíti a 4300 milliárd forintot. Kiemelte, a 2019 első 11 hónapjában éves összevetésben mért 24,4 százalékos növekedés azt támasztja alá, hogy az építőipar tavaly is meg tudta őrizni a 2018-ban elért 20 százalék feletti növekedési ütemét.

Az ÉVOSZ elnöke szerint az építőipar termelése jövőre is emelkedni fog, a magas bázis miatt 5-7 százalékkal számol a szakszövetség.

A KSH jelentéséből kiderült, hogy az építőipari vállalkozások november végi szerződésállománya 8,3 százalékkal elmaradt a 2018 november végén mért adattól. Koji László szerint ez több tényezővel magyarázható: már csaknem teljes egészében kihelyezték az európai uniós forrásokat, újabb nagy értékű forrásokra pedig az uniós költségvetési ciklus lezárása miatt 2021-ig várni kell. A nagy megrendelőknél, mint a főváros és az egyes megyei jogú városok vezetése az önkormányzati választások miatt megváltozott, ezért az általuk igényelt építési beruházási célú megrendelések megtorpantak – tette hozzá.

Egyre hektikusabb az ágazat

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője kommentárjában közölte, 2019 egészében az építőiparban csaknem 30 százalékos bővülésre számít, 2020-ban pedig 10 százalék körüli növekedést vár a magas bázis miatt.

Az elemző szerint az építőipar hónapról hónapra egyre hektikusabban és kiszámíthatatlanabbul alakul, a trend azonban továbbra is érdemi növekedést mutat. Az okok közé tartozik például a szakemberhiány, ami a lakó- és irodaépületeknél eredményez csúszásokat, az utóbbi egy évben láthatóan csökkent az átadások száma, de a téli időjárás sem kedvez a külső munkálatoknak.

A visszaemelkedő áfa és egyéb bizonytalanságok is visszafoghatják a kibocsátást a következő időszakban – ahogy az építési engedélyszámokon is látszik -, a lakóingatlan piac érdemi fékező tényező lesz az építőipari konjunktúrában a következő években. Ugyanakkor megjegyezte, hogy az állami, infrastrukturális és egyéb ipari beruházások lesznek a motorjai továbbra is az iparágnak.

Forrás: MTI