KSH: februárban is nőtt az építőipar termelése

Februárban 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva a januári 2,5 százalékos csökkenés után. Az épületek építése 1,6 százalékkal, az egyéb építményeké 4,2 százalékkal nőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a januárihoz mérten 6,1 százalékkal emelkedett. A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban még nem jelentkezett – tették hozzá.

Februárban ipari épületeken, útépítéseken és vasútfelújításokon végeztek nagy értékű munkákat.

Az építőipari ágazatok közül a januári csökkenés után  az épületek építésében 0,8 százalékosról 4,0 százalékra mélyült a visszaesés, míg az egyéb építmények építésében 5,2, a speciális szaképítésben pedig 5,5 százalékkal nőtt a termelés.

A folyó áron számolt építőipari termelés 10,9 százalékkal haladta meg a tavaly februárit, amiből az árak 8,2 százalékos áremelkedés adódik.

A februárban megkötött új szerződések volumene 2,7 százalékkal nőtt, az épületek építésére kötött szerződéseké 7,8 százalékkal kisebb, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 16,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az építőipari vállalkozások február végi szerződésállománya ezzel együtt 15,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a magasépítési munkákra vonatkozó szerződések volumene 9,8 százalékkal nőtt, a megrendelések 61,8 százalékát adó mélyépítési munkákra kötött szerződésállomány 25,7 százalékkal csökkent – jelentette a KSH.

Forrás: MTI/KSH