Ezért csúszik az új építésű lakások átadása

Egyre később adják át az új építésű lakásokat, a csúszás elsődleges az, hogy nincs elegendő szakmunkás az ütemtervek betartásához – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Koji László szerint további problémát jelent, hogy a megrendelők és kivitelezők között gyakran árviták alakulnak ki.

Mint mondta, a nagyszámú új építésű lakást befogadó létesítményeknél hosszú az átfutási idő és a 2017 környékén kötött szerződésekben nem lehetett számolni az elmúlt két év árváltozásaival. Ezek a tényezők sok esetben az építkezések lelassulásához, megrekedéséhez vezettek.

Hangsúlyozta: a tervezett új építésű lakások átadásának elmaradása tekintetében a vállalkozási szerződés a meghatározó, de ha a felek nem egyeztettek ezzel kapcsolatban, akkor a megrendelőt jogszabályok védik.  A kivitelezőnek nem érdeke a csúszás, mivel ilyen esetben késedelmi kötbért kell fizetnie, sőt egy hosszú csúszás miatt a megrendelő jogosan felmondhatja a szerződést.

A megrendelő és a kivitelező közötti konfliktusok rendezésére a Budapesti Békéltető Testülethez, illetve Teljesítésigazolási Szakértői Szervhez ajánlott fordulni – fűzte hozzá az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke.

Forrás: MTI/