Felrobbantották a Morandi-híd megmaradt pilléreit

Több mint 3 ezer lakost evakuáltak az északnyugat-olaszországi Genova városában a tavaly augusztusban leomlott Morandi-híd talpon maradt két pillérének felrobbantása során, amit ma reggel fél tíz után pár perccel hajtottak végre egyenes olaszországi televíziós közvetítésben.

A tavaly augusztus 14. délelőtt összeomlott Morandi-híd talpon maradt 10. és 11. számú pillérét semmisítették meg, amelyek az egykori függőhíd közepén álltak.A robbantást három, két rövidebb és egy hosszabb szirénazúgás előzte meg. Majd sortűzre emlékeztető robbanás zaja következett, és hatalmas porfelhő emelkedett fel, amely magasba törő vízsugárra hasonlított. A robbanás után sokáig semmi nem látszott a felemelkedett törmelék és pormennyiség miatt.

A robbantáshoz egy tonna, speciális robbanószert használtak fel. A műveletet az olasz hadsereg technikusai irányították. A robbanószer a hídcsonk egészét befedte, úgynevezett mikro-adagokban, amelyek narancssárga színű csomagokban sorakoztak a hídmaradvány felületén, a hídtesten éppúgy mint a talapzati részein. A csomagokban homok is volt a robbanás erejének csökkentésére.

A Morandi-híd felrobbantása

A híd robbantása. Fotó: Vincenzo Pinto/AFP

Mintegy 20 ezer köbméter törmelék keletkezett: ezt a híd körül és alatta elhelyezett hálókkal, a híd alatti Polcevera-patak medrében leterített légzsák-szőnyeggel igyekeztek felfogni. A felrobbantott hídcsonkok körüli lakóépületeket folyamatosan vízzel permetezték a törmelék miatt felszálló por csökkentésére. Vízágyukat üzemeltettek a híd alatti területen is.

Több mint 3400 személyt költöztettek ki a robbantás időszakára a hídroncs körüli 300 méteres körzetben. Helyi sajtóértesülések szerint egyetlen személyt kellett az utolsó pillanatig győzködni, hogy hagyja el otthonát. A rendőrség a robbantás előtt egyenként ellenőrizte a lakásokat, hogy senki se maradjon a térségben.

A Morandi-híd hirtelen omlott össze egy forgalmas nyári délelőtt, 43 személy veszítette életét. Több mint negyven személy ellen emeltek eddig vádat vagy indítottak vizsgálatot a katasztrófa miatt, köztük a hidat üzemeltető autósztráda társaság menedzserei és mérnökeivel szemben. Az 1967-ben emelt híd az első feltételezések szerint a hiányos karbantartás miatt omlott össze.

Az alábbi videón látható a híd robbantása.

;

Az új híd építése azonnal megkezdődik, és a tervek szerint jövő tavasszal adják át.

Forrás: MTI