Mapei: kissé romlottak az építőipari kilátások

Kis mértékű visszaesést láttak az építőiparban az első negyedév során a megkérdezett szakemberek, de várhatóan csak átmeneti lesz a csökkenés – közölte a Mapei Kft. a legfrissebb felmérése alapján.

A Mapei felmérése szerint a megkérdezettek 46 százaléka az építési tevékenység stagnálásáról, 33 százalék visszaesésről, 22 százalék javulásról számolt be. A csökkenés a rendelésállományon is látszik. Stagnálást a válaszadók 41 százaléka, csökkenést 34 százalék, javulást 25 százalék látott az első három hónapban.    

Hozzátették, hogy a visszajelzéseket alátámasztják a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is, amelyek szerint januárhoz képest februárban 12 százalékkal csökkent az belföldi építőipar teljesítménye. A felmérésből az is kiderül, hogy a szakemberek 47 százaléka szerint a bővülést leginkább a munkaerőhiány korlátozza.

A koronavírust 33 százalék, a kapacitáshiányt 31 százalék, a bizonytalan gazdasági környezetet 30 százalék, a kedvezőtlen időjárást 21 százalék jelölte meg nehezítő körülményként. Pénzügyi nehézséggel 28 százalékuk szembesült – írta a Mapei.    

A cég. ügyvezetője az adatokhoz hozzáfűzte, hogy a korlátozások miatt sokan estek ki a munkából, és a megrendelők is óvatosabbak voltak. Markovich Béla az ellátási nehézségeket, és az építőanyagok drágulását is kiemelte az  építőipart hátráltató körülmények között. A fellendülésben ennek ellenére is bízik, hiszen a szakemberek 65 százaléka rendelkezik otthonteremtési, otthonfelújítási támogatást felhasználó megrendeléssel.

A Mapei online felmérése 350 építőipari szakember megkérdezésével készült áprilisban.

Forrás: MTI