Kezdődnek a Latinovits Színház befejező munkálatai

Megkezdődnek a debreceni Latinovits Színház befejező kivitelezési munkái, amire 11 esztendőt kellett várni – közölte a megyeszékhely polgármestere.

Papp László emlékeztetett rá, hogy 2009 tavaszán vette át a város az elkészült épületszerkezetet, de a befejező munkálatokra eddig nem sikerült forrást biztosítani.

Ez az akadály most elhárult: egy magyar-román határon átnyúló fejlesztési projekt keretében 10 millió euró áll rendelkezésükre az épület infrastrukturális fejlesztéseire, a beruházást a magyar kormány a központi költségvetésből 2,5 milliárd forinttal támogatja, az önkormányzat pedig 300 millió forint önrészt biztosít a színház befejezéséhez.

A 9 ezer négyzetméteres épületben több mint 4 ezer négyzetmétert foglal el a színház, közel 4 ezer négyzetméteren pedig a leendő képzési központ és a kulturális értéktár osztozik.

Kialakítanak az épületben egy 350 személyes kamaraszínházat, egy 150 személyes stúdiószínházat és egy 100 személyes orfeumot is.

Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója azt mondta, 24 hónap múlva alkotók, művészek veszik majd birtokba az új intézményt, amely hozzájárul majd a magyar-román határ menti kulturális kapcsolatok erősítéséhez, az együttműködés gazdagításához.

Forrás: MTI/ Kiemelt kép: MTI: Czeglédi Zsolt