Átadták a kibővült Millenáris parkot

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a megnyitón közölte: a kibővült Millenáris parkkal olyan közösségi tér jött létre, amely Buda polgári hagyományait képviseli, miközben mindenben megfelel a 21. századi városok környezetvédelmi koncepciójának.

Először 1998 és 2002 között, majd 2010 után sikerült újjáépíteni a Millenáris környezetét. A világhírű Ganz-gyár romhalmaz formájában élte meg a rendszerváltoztatás időszakát. 1998 után épült meg a Millenáris, a közösségi tereivel, parkjával, kulturális koncepciójával, az Álmok Álmodója kiállítással – emlékeztetett.

Ezt követően sokat kellett várni a folytatásra. 2013-ban döntöttek úgy, hogy befejezik a Millenáris projektet. A bontás 2014-ben, az építkezési kivitelezés 2017 nyarán kezdődött meg, az első ütem 2019 szeptemberében készült el. A kibővült Millenáris, hathektáros zöldfelületével, Buda egyik legnagyobb városi parkja és közösségi tere – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter.

Az új parkrész több mint két hektár területre terjed ki, ebből 17 ezer négyzetméteren zöldfelületet, több mint 650 négyzetméteren vízfelület alakítottak ki. Külön érdekesség az egyedi függőkert, a digitális vízfüggöny és a modern játszótér.

Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílt meg a kibővült Millenáris park

Panorámaliftekkel felszerelt függőkerttel nyílt meg a kibővült Millenáris park. Fotó: MTI/Soós Lajos

A park alá 500 férőhelyes mélygarázs is épült, amely jelentősen enyhíti a környék parkolási gondjait – mondta a miniszter.

A budai Széllkapu beruházás terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette.

A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték.

A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak designbeton lapokból törnek elő, melyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak.

Forrás: MTI/ Fotók: MTI/Soós Lajos

Írta: Grund Online