Hamarosan elkészül a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút

Nyár végére elkészül a Budapest és Szentendre közötti, 5,61 kilométer hosszú kerékpárút, a szakasz Dera-patak ártéri területe felett épülő, 36 méteres, szabad nyílású, új kerékpáros hídjának próbaterhelését hétfőn végezték el – közölte a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF).

Mind a gyalogos, mind a kerékpáros hidak esetében fontos a hídmozgások- és rezgések vizsgálata. A híd viszonylagos kis tömege miatt hajlamosabb a rezgésekre, ráadásul ezeket az áthaladás során a gyalogosok jobban is érzékelik. A dinamikus terheléssel kielemezhető, hogyan reagál a híd szerkezete a gyalogosok keltette rezgésekre. A híd viselkedését különböző létszámú gyalogos csoportok összehangolt mozgásának áthaladásával mérték a szakemberek – olvasható a NIF közleményében.

A híd szerkezete a tehergépkocsival történő méréseket is lehetővé tette. A próbaterhelés során statikus- és dinamikus terhelési sorozatok vizsgálatát végezték el a híd 4 különböző pontján, két tengelyes kialakítású, tengelyenként 5,5 tonna terhelésre beállított teherautó segítségével – emelték ki.

A beruházás részeként az új nyomvonalú kerékpárút építésén kívül a meglévő földutakat leburkolják, felújítják és fejlesztik a közvilágítást.

Hamarosan elkészül a Budapest és Szentendre közötti kerékpárút

Az épülő út. Forrás: NIF

A szakasz egy része Natura 2000 védettséget élvező ártéri erdőben vezet, ahol korszerűsítik a meglévő kerékpárutat, Szentendre területén új kerékpáros pihenőhelyet alakítanak ki, valamint két pihenőhelyet újítanak fel Budakalászon.

A nettó 850 millió forintos fejlesztés kivitelezője a HE-DO Kft., a beruházást európai uniós és magyar forrásból  finanszírozzák, a szakasz része az EuroVelo 6 bicikliútnak.

Forrás: MTI/NIF