Magyar technológia segít Ghánában

Magyar technológiával épül szennyvíztisztító és készháztelep Ghánában. Erről Joó István, a külgazdasági és külügyminisztérium helyettes államtitkára számolt be az MTI-nek.

A hét elején a nyugat-afrikai ország második legnagyobb városában, a mintegy kétmillió lakosú Kumasiban tették le egy 10 millió euró értékű szennyvíztisztitó-komplexum alapkövét. Fekete-Afrikában ez az első vízgazdálkodási projekt, amelyet az Eximbank finanszíroz. A telepet a Puerco Kft. tervezte és építi meg. Ez jelentős siker Magyarország számára, mert a ghánai befektetők meglehetősen erős versenyben választották végül a magyar technológiát – mondta Joó István.

Az üzem több mint 100 ezer ember életminőségének javításához fog hozzájárulni 2020 közepétől, és a cég tárgyalásokat kezdett a ghánai féllel további szennyvíztisztító-telepek építéséről – tette hozzá a helyettes államtitkár.

Afrikának, és így Ghánának is az egyik legsúlyosabb gondja a lakhatás megoldása, mert ez nagymértékben befolyásolja az ott élő emberek életminőségét, végső soron pedig azt, hogy ott helyben keresnek-e megélhetést, boldogulást vagy távol hazájuktól. A mintegy 30 milliós országnak a következő években közel kétmillió lakást kell felépítenie, ezért van kiemelt jelentősége annak, hogy a fővárosban, Accrában kedden felavatták egy magyar vállalkozás, a Solin Energy Kft. egy készház-technológiával felépített, 150 négyzetméteres lakóegységét – mondta.

Ennek a háznak az elemei Magyarországon készültek, és magyar szakemberek ott, helyben szerelték össze azokat kevesebb mint 11 nap alatt, ami helyi szakértők szerint rekord gyorsaságnak számít. A magyar cég 10 ezer lakóegységnek a felépítéséről kezdett most tárgyalásokat a lakásügyi minisztériummal.

„Vezető ghánai kormánytisztviselőkkel folytatott megbeszéléseink alapján elmondhatjuk: mindkét cég példája azt mutatja, hogy Fekete-Afrikában óriási az érdeklődés a magyar szakértelem és technológiák iránt, valamint, hogy a magyar cégek előtt óriási lehetőségek vannak az ottani mezőgazdaságban, vízgazdálkodásban, feldolgozóiparban, de akár a védelmi iparban is” – szögezte le a helyettes államtitkár.

Forrás: MTI