Nőtt az építési telkek átlagára

A harmadik negyedévben időarányosan közel tíz százalékkal kevesebb építési telket adtak el az Otthon Centrum közreműködésével, mint egy évvel korábban, a kereslet visszaesése azonban nem járt árcsökkenéssel: míg 2019-ben a telkek átlagára 15 millió forint volt, ez az érték idén szeptemberre 23 millió forintra emelkedett – közölte az ingatlanközvetítő hálózat.

A közleményben Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője kiemelte, az árakban igen nagy szórás alakult ki a regionális és a településen belüli elhelyezkedéstől függően, mindezek mellett az árra hat még a tájolás, a telek mérete, a domborzat és a beépíthetőség mértéke is.

A legdrágább telkek Budapest XII. kerületében találtak gazdára, ahol tavaly még voltak 50-80 millió forintos tranzakciók is, idén viszont az adásvételek értéke már meghaladta a 100 millió forintot.

A III. kerület eltérő adottságú városrészei között jelentős különbség alakult ki: voltak 30-50 millió forintért, illetve több mint 100 millió forintért értékesített telkek is. Belső-Óbudán a négyzetméterre vetített eladási ár elérte a 300 ezer forintot, viszont ezeken a telkeken a legtöbb esetben többlakásos házakat építettek az új tulajdonosok. Ürömhegyen, Testvérhegyen és Táborhegyen idén jellemzően 70-120 millió forintos telkeket vásároltak, a négyzetméterárak 35-60 ezer forintos sávban mozogtak, de a társasházak építésére alkalmas telkeknél a négyzetméterár meghaladta a 100 ezer forintot.

A budai oldalon a XXII. kerület, Nagytétény a leginkább megfizethető: tavaly ebben a kerületben volt olyan telek, amit alig 10 millió forintért vásároltak meg, míg Rózsavölgyben nem volt ritka a 100-130 millió forintos tranzakció sem. Idén az alacsonyabb árú telkek domináltak, az értékesített építési telkek ára 8,7 millió forint és 69 millió forint között változott.

A XIII. kerület évek óta a „lakásépítés sztárja”, Angyalföldön az átlagos telek négyzetméterára 150 ezer forint, míg a városrész frekventált részein ez az érték 250 ezer-400 ezer forint között mozog.

Az Otthon Centrum 2020-ban Pest megyében, a fővárosi agglomerációban közvetítette a legtöbb telket, az adás-vételek száma azonban 2019-hez képest érezhetően visszaesett. Az agglomerációban a telkek átlagára 14 millió forint, a fajlagos négyzetméterár pedig 13 ezer forint körül alakult – olvasható az Otthon Centrum közleményében.

Forrás: MTI/ A kiemelt kép illusztráció