Egy év alatt 5 százalékkal nőtt az építőipari termelés novemberben

Tavaly novemberben az építőipari termelés 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az épületek építése 7,7, az egyéb építményeké 2,2 százalékkal nőtt – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az októberihez mérten 12,1 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított építőipari termelés, június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, novemberben 27,3 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot.

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 4,7 százalékkal, az egyéb építmények építésében 1,4, a speciális szaképítésben 7,9 százalékkal bővült a termelés 2020 novemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Tavaly novemberben a megkötött új szerződések volumene 55,5 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 87,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 35,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az építőipari vállalkozások 2020. november végi szerződésállományának volumene 2,7 százalékkal magasabb volt a 2019. november véginél. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 53,8 százalékkal nagyobb, az egyéb építményeké 15 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban.

Tavaly az év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 9,9 százalékkal mérséklődött éves összevetésben.

Az építőipar termelési értéke 3796,7 milliárd forintot tett ki a tavalyi év első tizenegy hónapjában, amelyből 2132,2 milliárd forint az épületekben, 1664,4 milliárd forint pedig az egyéb építményekben öltött testet.

Forrás: MTI