Felújították a borsi Rákóczi-várkastélyt

Magyar és szlovák forrásokból felújították a szlovákiai borsi Rákóczi-várkastélyt, II. Rákóczi Ferenc szülőhelyét – közölte a Teleki László Alapítvány.

A tájékoztatás szerint jelenleg már a Rákóczi-várkastély környezetének, valamint a kastélyban helyet kapó turisztikai látványosságok kivitelezése, fejlesztése folyik.

A felújítást szervező II. Rákóczi Ferenc Nonprofit Szervezet 2019 decemberében a sátoraljaújhelyi önkormányzattal közösen nyújtott be pályázatot az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programba. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által támogatott program célja az eredményes együttműködés lehetővé tétele a határ menti régiók között.    

A fejlesztések részeként a Bodrog felől a kastélyhoz vezető gyalogos útvonalat alakítanak ki az egykori urasági erdőn keresztül, és felújítják a kerékpáros utat is. A kastélytól keletre elhelyezkedő területen veteményeskertet alakítanak ki, amely bemutatja a Rákócziak korában termesztett növényeket, valamint a kastélyban nyíló étterem és szálloda számára is alapanyagokat termel. A veteményeskert mellett tematikus játszótér épül.    

A kastélyban a hagyományos kiállítást kiegészítve épül egy szabadulószoba, valamint egy VR szoba is lesz, ahol VR szemüveget viselve pilanthatnak be a látogatók a kastély egykori mindennapjaiba.   

A projektben részt vesz Sátoraljaújhely is, ahol többek között elektromos kerékpárokat és dokkolókat helyeznek üzembe, amellyel a látogatók a Ronyva mentén a kastélyhoz kirándulhatnak – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI/ Kiemelt kép: Teleki László Alapítvány