Komoly elismerést kapott a ZDA – Zoboki Építésziroda

Megosztott második díjat nyert a ZDA – Zoboki Építésziroda a sencseni Nemzetközi Előadóművészeti Központ tervpályázatán; a magyar tervet, illetve annak részleteit az épület megépítése során is felhasználhatják majd.

A pályázat döntőjében a ZDA – Zoboki Építésziroda „világsztárokkal”, köztük Zaha Hadid irodájával és a végső győztes New York-i Ennead Architects-cel volt versenyben – közölte az építésziroda.

Közleményük szerint a ZDA koncepcióját kiemelkedőnek ítélte a nemzetközi sztárépítészekből álló zsűri, kiemelve a tervezett épület funkcionális kidolgozottságát és egyedi színháztechnológiai megoldásait.

A 19 milliós kínai metropolisz, Sencsen Futian negyedének új előadóművészeti központjának megtervezésére 2020 júliusában írtak ki nemzetközi tervpályázatot. Az építészeknek – egy három épületből álló barnamezős fejlesztés részeként – az 53 ezer négyzetméteres és több mint 80 milliárd forint becsült beruházási értékű Nemzetközi Előadóművészeti Központ (International Performance Center) koncepciótervét kellett elkészíteniük.

A ZDA a meghívott építészirodák között kapott helyet, novemberben pedig még ennél is komolyabb sikert értek el: az utolsó, döntő fordulóba is beválogatta tervüket a zsűri, melynek tagja volt mások mellett Rem Koolhaas és Massimiliano Fuksas is.

A döntőben már csak öten: egy dán iroda, az SHL Shanghai mellett a Zaha Hadid Ltd., az Ennead Architects, a francia Coldefy & Associés Architectes Urbanistes, valamint a ZDA versenyeztek. A magyar építészcsapat munkáját az Intramuros Építésziroda és az Arch-Studio segítette.

A közlemény szerint a ZDA célja egy olyan kulturális középület létrehozása volt, amely egyszerre az előadóművészetek otthona, nyitott közösségi tér és kulturális bevásárlóközpont. A ház formája a kínai mitológia ősi hegyeit, sziklaszirtjeit idézi, az ég felé törekszik, de nem csak a külső egyedi. Az épületbe egy multifunkcionális színháztermet terveztek, amely a tér fizikai variálhatóságával bármilyen előadóművészeti műfaj igényeit ki tudja szolgálni.

Forrás: MTI/ Kiemelt kép: ZDA – Zoboki Építésziroda