Tovább nő a panellakások népszerűsége

Továbbra sem csökken a panellakások népszerűsége, Budapesten a négyzetméterenkénti áruk csaknem 100 ezer forinttal nőtt egy év alatt – közölte a Duna House.

Az első negyedév adatai alapján a panellakások forgalma a III., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben a legjelentősebb. A keresletre jellemző, hogy a panellakások eladásához általában 3 hónap sem kell, a legjobbakra napokon belül találnak vevőt.

Az alku lehetősége szűkös, Budán legfeljebb 3 százalékot, Pesten pedig mindössze 2 százalékot engednek az eladók. A hirdetések 10 százalékánál ennyire sincs lehetőség, az érdeklődők egymásra licitálnak – fejtették ki.

A négyzetméterenkénti átlagár a fővárosban 666 ezer forint, és egyre gyakrabban érik el a 800-900 ezer forintot, vagyis a panellakások már annyiba kerülnek, mint nemrég a téglaépítésűek. Az 1 millió forintos négyzetméterárat egyelőre ritkán haladják meg, de az év elején adtak már el 36 négyzetméteres panellakást 39 millió forintért a XIII. kerületben.

43 millió forinttal a lakások átlagára is itt a legmagasabb, míg a legolcsóbbnak számító XVIII. kerületben még inkább 30 millió forinthoz közelítenek.

Közleményük szerint az áremelkedés arra utalhat, hogy a panellakások felértékelődése továbbra sem fog megállni.

Forrás: MTI/Duna House