Átalakítják a Notre-Dame környékét

A párizsi önkormányzat Bas Smets belga tájépítészt bízta meg a Notre-Dame környékének átalakításával: a székesegyház előtti tér parkosításával és az építmény homlokzatának kihangsúlyozásával.

Anne Hidalgo főpolgármester bejelentette, hogy a közbeszerzési pályázat utolsó fordulójába jutott négy építésziroda közül a zsűri a párizsi egyházkerülettel és a Notre-Dame-ért felelős állami intézménnyel közösen a belga építészirodát bízta meg a székesegyház környékének átalakításával.

A tervek alapján a Notre-Dame mentén fákkal övezett hosszú árnyékos sétányokat alakítanak ki. Ott a látogatók a nagy melegben is kellemes körülmények között tekinthetik majd meg az építményt. A templom előtti, jelenleg lebetonozott téren pedig fákkal övezet füves terület lesz.

Mindennek köszönhetően a homlokzat és az üvegablakok jobban ki fognak emelkedni a környezetből.

A templom mögötti területen egy füves játszótér lesz, ahonnan a gótikus épület támpilléreire és az üvegablakokra a korábbiaknál jobban rá lehet majd látni.

Jelentősen nő a zöldfelület

Az átalakítás egyik célja, hogy a zöld felületeket növeljék „mikroklímák” kialakításával a templom körül. A látogatók hűsítésére vizes részeket is kialakítanak a parkosítás során. Az esővizet a katedrális tetejéről a templom alagsorába vezetik, ahonnan a füvesített lejtőkön a parkba párologtatják, így a felszínen 10 Celsius-fokkal csökkenhet a hőmérséklet.

A Notre-Dame körül összességében 36 százalékkal fog nőni a zöldfelületek területe több mint 130 fa ültetésével, de a tervek szerint egyik sem fogja elvenni azt a kilátást, amelyet a Szajnát átszelő hidak kínálnak a templomra.

A jelenleg kihasználatlan 3 ezer négyzetméteres földalatti parkolót fogadóközponttá alakítják át a látogatóknak. A beruházás 50 millió eurós költségeit a párizsi önkormányzat állja. Az átalakítás 2027-re készül el teljesen, de a parkosított részt már 2024 második felében igénybe vehetik a látogatók.

A székesegyházban 2019. áprilisában csaptak fel a lángok, elpusztítva a tetőzetet és a huszártornyot. A tűzvészt megelőzően évente csaknem 12 millióan keresték fel a Notre-Dame-ot, ahol 2400 misét és 150 koncertet tartottak minden évben.

Forrás: MTI