Egy gépszerelő egy napja

Egy építőgép-szerelő munkanapját kísértük nyomon, mert arra voltunk kíváncsiak, hogyan is működik ez a szakma. Milyen adottságok kellenek hozzá és mire számíthat az, aki gépszerelőnek adja a fejét? Mindez kiderül az alábbi kisfilmből.

Jelenleg nincs építőgép-szerelői képzés Magyarországon, a gépforgalmazók sincsenek éppen ezért könnyű helyzetben, mert minden cégnek egyedül kell megoldania a saját szerelőinek képzését. A gyakorlati tapasztalat az, hogy leginkább autószerelőket vagy mezőgazdasági gépszerelőket képeznek át, hiszen leginkább ez a két szakma áll közel az építőgépek világához. A hidraulika- és elektronikai rendszerek azonban nekik is sok új tanulnivalót jelenthetnek, a műszaki háttérismeret azonban még így is lerövidíti a szerelő képzési idejét. Ami akár években is mérhető egy tapasztalattal és szakmai ismeretekkel nem rendelkező pályakezdő esetében.

Egy jó szerelő kincset ér, szokás mondani, és nem véletlen, rengeteg idő és pénzbefektetés, mire valakiből kijáró mobilszerelő lesz, aki önállóan képes építőgépeket szerelni.

A film elkészítésében az Axiál Kft. volt a segítségünkre, az ő szerelőjüket követtük nyomon, és faggattuk ki arról, miért is jó szerelőnek lenni. Az egyebek mellett Hyundai, Manitou és Gehl építőgépeket forgalmazó bajai vállalat nagyon komoly erőfeszítéseket tesz a szerelők képzése terén, és anyagi és szakmai előrelépési lehetőségeket kínál a legmotiváltabb szakembereknek. Filmünkből ez is kiderül.