Nők a joystick mögött: Bori

A Grundonline új videósorozatot indít, amelyben annak járunk utána, miért nincsenek női gépkezelők, ha vannak, miért választották ezt a szakmát, egyáltalán hogy boldogulnak a nők az építőgépekkel, mennyire áll közel hozzájuk ez a műfaj.

Az elmúlt években jónéhány építkezésen megfordultunk, sok gépkezelővel találkoztunk, és ezek mindegyike férfi volt. Felmerült bennünk a kérdés, miért nincsenek női gépkezelők. Mindenki tud valamilyen választ adni erre a kérdésre, mi magunk is: régen fizikai erő kellett a gépek működtetéséhez, az építőipari kivitelezés férfi szakmának számított, és még sorolhatnánk. A helyzet azonban az, hogy ma már egyáltalán nem kell különösebb fizikai erőnlét az építőgépek túlnyomó részéhez – már ha hidraulikus gépekről beszélünk gyorscserélő adapterrel ellátva –, és ahogy a kivitelezés többi szegmensébe beszivárgott a női munkaerő, miért van az, hogy az építőgépek még nem hódították meg a szebbik nem tagjainak szívét. Újonnan indított videósorozatunkban megpróbálunk ennek is utána járni.

Első körben azonban Borit kértük meg, segítsen nekünk kideríteni, hogyan birkózik meg egy kisebb kotró irányításával, úgy hogy korábban semmilyen hasonló tapasztalata nem volt. Nézzétek meg sorozatunk első részét, amelyből egyebek mellett az is kiderül, hogy boldogul Bori a kanálcserével. És itt most nem merőkanálra gondolunk.