A Valkon lett a Hitachi építőgépek új forgalmazója

Forgalmazót váltott idehaza a Hitachi Construction Machinery, és a hosszú kiválasztási folyamat után a japán építőgépgyártó a kecskeméti Valkon Kft. mellett tette le a voksát. A cég gőzerővel dolgozik azon, hogy a Hitachi hazai vevőszolgálata március közepén újra indulhasson.

2024. január 24-én, az AgrárGépShow keretében tartott sajtótájékoztatón jelentették be a hazai szakmai sajtó képviselői számára, hogy a Hitachi építőgépek magyarországi forgalmazását a mezőgazdasági gépértékesítésben sikereket szerzett Valkon Kft. nyerte el. A kiválasztásban sokat nyomott a latban, hogy egy már meglévő cégről van szó, amelyik nem képvisel konkurens márkát, ugyanakkor a vevőszolgálati hátteret – szerviz és alkatrész – nem nulláról kell felépíteni.

Kecskeméti Sándor, a Valkon Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, hogy terveikben már korábban is szerepelt, hogy előbb vagy utóbb megjelenjenek az építőgép-forgalmazás piacán. A cég első embere viccesen megjegyezte, hogy már a 2007-es induláskor is csak annyi szerepelt a cég logójában, hogy a „Gépek, alkatrészek, szerviz”, és nem korlátozódott csupán a mezőgazdasági gépekre. 2023-re állt elő az a helyzet, amikor egy olyan professzionális építőgépgyártó keresett új képviselőt Magyarországon, melynek termékei beleillettek a Valkon Kft. portfólió építési stratégiájába, és mi örömmel jelentkeztünk a feladatra. Célunk, hogy a mezőgazdasági gépek terén kialakított rendszereinket az építőgépek piacán is megvalósítsuk, tette hozzá Kecskeméti Sándor.

Irány a dobogó

Pánczél Szabolcs, a Hitachi régió értékesítései menedzsere azt emelete ki beszédében, hogy reményeik szerint az új magyarországi partnerükkel már középtávon sikerül elérni azt a célt, hogy dobogós helyet szerezzenek a hazai földmunkagép-értékesítésben. Ehhez az amszterdami székhelyű Hitachi Construction Machinery Europe NV (HCME) minden háttértámogatást megad a Valkon Kft. számára.

A Hitachi földmunkagépeket nem kell különösebben bemutatni a hazai piacon, a kotrók terén a mini- és közepes méretű gépek mellett egészen a hatalmas méretű bányagépekig jelen vannak. A minik mellett a 20-25 tonnás méretkategória lehet majd a legkelendőbb a lánctalpas kotróknál, míg a gumikerekeseknél a 15-18 tonna, tudtuk Bárth Gábor termékmenedzsertől. Aki hozzátette, hogy a homlokrakodóknál pedig arra számítanak, hogy a 18-20 tonnás kategóriából tudnak majd a legtöbbet értékesíteni.

Elsőként a vevőszolgálat indul el

Jelenleg a legfontosabb feladat a Hitachi vevőszolgálat elindítása, és a háttérben az év eleje óta javában folyik a szervizes és alkatrészes kollégák oktatása, valamint a csapat kiépítése. Az új forgalmazó egy kis türelmet kért még a hazai Hitachi géptulajdonosoktól, minden megtesznek, hogy március 15-től újra elindulhasson a Hitachi földmunkagépek magyarországi vevőszolgálata. Ez követi majd a gépértékesítés elindítása.

Háttér

A Valkon Kft. 2007-ben alakult és a mezőgazdasági gépek piacán ismert szereplőnek számít, egyebek mellett a Krone és Valtra márkák forgalmazójaként. A portfóliójukban többnyire független, specialistának számító mezőgazdasági gépgyártók szerepelnek, és a profi gépek mellett a hiteles szakmai képviseletre, valamint a felkészült, kompetens vevőszolgálatra építették eddig is a cég sikereit.