Busa, szürkemarha, forgókotró: a Szomor Ökofarmon jártunk

Csupán nemrég adtunk hírt a HW65A és HW100A gumikerekes kotrómodellek érkezéséről a Hyundai kínálatába, most pedig munka közben is lehetőségünk nyílt megtekinteni a duó nagyobbik tagját az egyik első magyarországi vásárlónál. Ehhez viszont apró kiruccanást kellett tennünk, magunk mögött hagyva az építőipart, mivel a gép – sokoldalúságát kidomborítva – mezőgazdasági területen talált gazdára.

Hogy elbeszélgethessünk az üzemeltetőkkel és randevúzhassunk a koreai gyártó új sztárjával, mindössze a Kiskunságig kellett utaznunk, ugyanis itt indította útjára mezőgazdasági vállalkozását a rendszerváltás utáni években Szomor Dezső. Nem túlzás azt állítani, hogy a mára négy vállalatot (melyek közül a legnagyobb vállalkozás az nonprofit jelleggel működik) és egy egyéni vállalkozást tömörítő cégcsoport mögött a kezdetektől fogva valódi szenvedély és nemes célok álltak.

A gazdasági haszont megelőzve, mindvégig kiemelt szempont volt a természet védelme és szeretete, ennél fogva az Apaj körüli gazdaságban a fenntarthatóság már bőven azelőtt elsőbbséget élvezett, hogy a kifejezés igazán divatossá vált volna. Miután napjainkban az állományt a kb. 3000 szürkemarha, 1500 mangalica, 800 rackajuh és 800 bivaly mellett több ezer őshonos baromfi adja, bízvást mondhatjuk: a koncepció kiállta az idő próbáját.

A volt Kiskunsági Állami Gazdaság földjei hajdan a Duna árterületének részét képezték, azonban a folyó szabályozását követően kiszáradtak, ezért Szomor Dezső úgy gondolta,

Ezen indíttatásból szakemberek bevonásával a gyepeken halastavakat létesített mintegy 450 hektáron, vagyis a csoport tevékenységének csakhamar szerves részévé vált a halászat is.