Hollandiában épül a világ legnagyobb daruja

Nemrég érkezett a hír a nehéz emelési és szállítási munkákra szakosodott Mammoet háza tájáról, hogy sok évnyi tervezést és az acélelemek legyártását követően megkezdődött a világ legnagyobb emelési kapacitású szárazföldi darujának végszerelése a hollandiai Westdorpe közelében. Páratlan emelési teljesítményével és kinyúlásával az SK6000 új távlatokat nyit, hiszen a korábbiaknál hatékonyabb építési technológiák előtt nyitja meg az utat.

Nem meglepő módon a gigászi daru elsősorban energiaipari projektek megvalósításában fog segédkezni. Mint mi is beszámoltunk róla, a közelmúltban új rekord született a szárazföldi szélerőművek terén, a növekedés pedig a tengeri szélfarmokat sem kerüli el. Mivel a magasabb tornyokra szerelt turbinák hosszabb lapátjaikkal hatékonyabb és megbízhatóbb működésre képesek, a beruházók a gyorsabb megtérülés reményében folyamatosan nagyobb méretekben gondolkoznak. Ez viszont mind komolyabb terheket ró a beszállítói lánc tagjaira, amelyek már eddig is nehezen tudták tartani a lépést gyártási és anyagmozgatási kapacitások tekintetében. Többek közt szűk keresztmetszetet jelent a daruzási képesség is – még akkor is, ha az utóbbi évtizedekben az emelőgépek is egyre nagyobbak és erősebbek lettek.

E felismerésből kiindulva kezdte meg a Mammoet az SK6000 darumodell tervezét, majd 2023 októberében indult el az acélelemek gyártása a szintén Hollandiában található gyártóműben. A daru típusjele a 6000 tonnás maximális terhelhetőségre utal, ám a gyártó inkább azt emelte ki, hogy az SK6000 akár 220 méteres magasságba is képes felemelni 3000 tonnás terheket, míg legnagyobb kinyúlása eléri a 144 métertE felismerésből kiindulva kezdte meg a Mammoet az SK6000 darumodell tervezét, majd 2023 októberében indult el az acélelemek gyártása a szintén Hollandiában található gyártóműben. A daru típusjele a 6000 tonnás maximális terhelhetőségre utal, ám a gyártó inkább azt emelte ki, hogy az SK6000 akár 220 méteres magasságba is képes felemelni 3000 tonnás terheket, míg legnagyobb kinyúlása eléri a 144 métert

A teljes cikk itt olvasható: https://emelogepek.grundonline.hu/hollandiaban-epul-a-vilag-legnagyobb-daruja/