Paks II. bővítés: határidőre elkészülnek az új blokkok

Az új paksi atomerőművi blokkok műszaki és biztonsági kompromisszumok nélkül, határidőre elkészülnek – mondta Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának paksi kihelyezett ülésén csütörtökön.

A Paks II. Zrt. közleménye szerint Süli János hangsúlyozta: az orosz fővállalkozó kiemelt projektként tekint a Paks II. beruházásra.

A tárca nélküli miniszter az aktualitásokról szólva egyebek mellett elmondta, hogy jelenleg az egyik legfontosabb feladat a létesítésiengedély-kérelem több százezer oldalas dokumentációjának összeállítása.

Süli János leszögezte: a nukleáris biztonság mindennél fontosabb, műszaki kérdésekben nincs kompromisszum. Felidézte, hogy az új blokkok megvalósítása fix áras szerződés keretében történik, a projekt megtérülését pedig az Európai Bizottság is megerősítette versenyjogi döntésének indoklásában. Kitért arra is, hogy az orosz és a magyar fél közösen dolgozik a 40 százalékos hazai beszállítói arány elérésén.

Az ülésen Aszódi Attila államtitkár kifejtette, részletes telephely-vizsgálati munka alapján állapították meg, hogy a telephely alkalmas az új atomerőművi blokkok létesítésére.

Lenkei István, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója kérdésre válaszolva elmondta, hogy az új blokkok a legszigorúbb biztonsági szabályoknak és előírásoknak is meg fognak felelni.

A bizottsági ülést követő sajtótájékoztatón Bánki Erik, a testület elnöke hangsúlyozta: az új blokkok létesítésére szükség van, a Paks II. projekt megvalósítása nemzeti érdek. Fontosnak nevezte, hogy a hazai gazdaság és a lakosság áramigényét hazai erőművekben megtermelt, olcsó villamos energiával lehessen fedezni. Hozzátette, az import aránya tartósan 30 százalék körüli, de az idén volt már olyan időszak, amikor meghaladta az 50 százalékot.

A közlemény szerint a kihelyezett ülésen a bizottságba delegált összes párt képviseltette magát. A testület tagjai az ülés előtt látogatást tettek a paksi atomerőmű látogatóközpontjában és üzemi területén, majd megtekintették az új atomerőművi blokkok telephelyét, a felvonulási területet, valamint a 22/11 kilovoltos transzformátor állomás építési munkálatait.

Forrás: MTI