Felújítják a debreceni Zenede épületét

Megkezdődött az egykori debreceni Zenede, a mai Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola műemlék épületének felújítása – közölte a város polgármestere.

Papp László (Fidesz-KDNP) elmondta: az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán bruttó 360 millió forintot nyert a Zenede épületének energetikai korszerűsítésére.

A polgármester elmondta: az épület jelenlegi állapota leromlott, felújítása régóta esedékes. A munkák között szerepel a műemlék épület külső homlokzatának eredeti állapotba történő helyreállítása, belső oldali hőszigetelése, továbbá a belső udvari homlokzat külső oldali és a födém hőszigetelése.

A munkálatok során 125 új hőszigetelt nyílászárót építenek be a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve. A Zenede 154 panelből álló napelemes rendszert is kap, ezt a szomszédos Simonffy Emil zeneiskola épületének tetőhéjazatán helyezik el. Ezen túl víz-levegő rendszerű hőszivattyús fűtési rendszert alakítanak ki, amely megújuló energiaforrású, tehát jelentősen csökken az épület üzemeltetéséből származó üvegházhatású gázkibocsájtás.

A tantermek, a próbatermek, valamint a Kodály-terem hővisszanyerős szellőztetést kap, amellyel megelőzhető a penészedés kialakulása, valamint elősegíti az épületben használt hangszerek állagának megóvását. Az iskola tantermeiben a korábbi radiátoros fűtés helyett padlófűtést alakítanak ki, amely szintén csökkenti az üzemeltetési költségeket.

A Kodály-terem felújítása magában foglalja egy új színpad építését és korszerű színpadi világítás kialakítását. A színpad alatt futó gépészeti rendszer komfortosabbá teszi a termet, ezáltal a nívós rendezvényteremben több lehetőség nyílik kulturális rendezvények lebonyolítására – beszélt a részletekről a polgármester.

Papp László kiemelte: korszerűsítik a meglévő kül- és beltéri világítási rendszereket is, s a Zenede épületének fenntartása az eddiginél előre láthatólag mintegy 50-60 százalékkal lesz olcsóbb.

Elmondta azt is, hogy az iskola épületét a fenntartó Debreceni Tankerületi Központ a kivitelezés idejére teljesen kiürítette. A munkaterületet átadták, a kivitelező – a debreceni Bihar Generál Építő Kft. és a budapesti Pesti Építő Zrt. konzorciuma lett – megkezdte a szükséges bontási munkákat. A kivitelezés időtartama várhatóan 6 hónap. A zeneiskola a következő tanévet több telephelyen kezdi.

A zeneiskola várhatóan 2019 kora tavaszán korszerű, felújított épületbe költözhet vissza – jelezte a debreceni polgármester.

Forrás: MTI