London és az építkezés

Manapság, amikor már annyi honfitársunk tartózkodik tartósan az Egyesült Királyság fővárosában, sok magyar fejben is felmerülhet a kérdés: miért olyan drága a lakhatás Londonban? És miért olyan drága befektetés London esetében egy építkezési beruházás?

London - drága építkezés

Egy 2017-es kutatás szerint New York, Hong Kong és Genf után a londoni belvárosban kell a legmélyebben zsebbe nyúlnia egy építkezési vállalkozónak, ha új épületet akar felhúzni. Ha irodaházat akar emelni, akkor New Yorknál és Hong Kongnál is többet kell szánnia a projektre.

London építkezés

Akik pedig lakást szeretnének bérelni a városban, tudják, hogy ez bizony jelentős kiadást fog jelenteni számukra minden hónapban. A londoni fiatalok legtöbbje lakásvásárlásban nem is nagyon gondolkodik – ez az ottani bérekhez viszonyítva is tetemes tétel lenne. Nem véletlen, hogy ha mégis saját otthonra vágynak, elsősorban atipikus lakhatási lehetőséget keresnek. Például kifejezetten népszerűek a lakóhajók, amikkel a csatornákon lehet kikötni – bizonyos feltételek betartása mellett.

Nézzük az okokat!

De miért ilyen drága építkezés és lakhatás szempontjából London? Erről készített egy igazán érdekes kis videót a The Economist, amelyben számos okot is felsorolnak.

  • London alatt keresztül-kasul fut mindenféle alagút. Ott vannak például a metróvonalak, a kormányzati alagutak és az olyan különlegességek is, mint a királyi postaalagutak. Ezek máris megnehezítik az építkezések alapozását.
  • A II. Világháború légitámadásai során rengeteg bombatalálat érte a várost – és szerencsére nem robbant fel az összes. Ami viszont azt jelenti, hogy a tűzszerészeknek gyakran kell kiszállniuk egy-egy építkezésre, hogy hatástalanítsanak egy addig nem háboratott, de éles bombát.
  • London utcái között sok kifejezetten keskeny is van. Ezekre pedig nem, vagy csak nehezen lehet a hagyományos építőgépekkel behajtani. A gépek telepítése így meglehetősen borsos költséget jelent.
  • Olykor annyira szűk a tér egy-egy építkezésen, hogy az emelődarukat is igény szerint kell felépíteni, ez megint csak plusz költséget jelenthet.
  • Sok helyen az alapok ásásánál kerülnek elő addig fel nem tárt romok. Ez történt a Bloombergs új székházának építésénél is, ahol mintegy 10 000 római régészeti leletre találtak, hetekkel meghosszabbítva így az építkezés határidejét.
  • Nem könnyítik meg az építkezéseket a középkori építészeti megoldások sem – például az utcahálózat mintája miatt csak kevés olyan épület van a városban, amelynek derékszögű sarkai lennének. Apróságnak tűnik, de jelentősen drágítja a kivitelezéseket.
  • És akkor még a városvédelmi intézkedésekről nem is beszéltünk… De inkább nézzétek meg ti is a videót!